- Türkiye'de hanehalkının toplam tasarrufları içindeki döviz tevdiat hesaplarının payı 2014 yılında, küresel finansal kriz öncesindeki düzeye yükseldi.
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), tasarruf alışkanlıklarındaki gelişmelerin incelendiği çalışmasını açıkladı. Araştırmada yer alan verilere göre, 2014 yılında hanehalkı tasarrufları içinde en yüksek pay, yüzde 53 ile yine tasarruf mevduatında gerçekleşti.
Buna göre, kriz öncesi 2007 yılında yüzde 50 düzeyinde olan tasarruf mevduatının payı, kriz ile birlikte yükselerek 2010 yılında yüzde 58 ile en yüksek düzeye çıktı. Tasarrufun mevduatının payı 2010 yılından sonra gerileyerek 2014 yılında yüzde 53'e kadar indi.
Tasarruf mevduatını, yüzde 27'lik payla döviz tevdiat hesapları izledi. Döviz tasarrufu bu payla kürsel finansal kriz öncesi 2007'de ki yüzde 27'lik payını tekrar yakalamış oldu.
TKYD'nin Merkez Bankası'na dayanarak yaptığı tabloda yer alan verilere göre, döviz tevdiat hesaplarının toplam tasarruflar içindeki payı kriz döneminde gerileyerek, 2010 yılında yüzde 22'ye kadar indi. Döviz tevdiat hesaplarının toplam tasarruflar içindeki payı, döviz kurlarının büyük sıçrama yaptığı 2014 yılında 3 puan birden yükselerek yüzde 27 düzeyine çıktı.
Tasarruf araçları arasına 2010 yılında yüzde 1 pay ile katılan altın mevduatının payı ertesi yıl yüzde 3'e çıktı ve üç yıl bu düzeyini korudu. Altın fiyatlarının gerilediği 2014 yılında altın mevduatının payı da yüzde 2'le geriledi.
Buna karşılık son 5 yılda emeklilik fonları üzerinden yapılan tasarrufun toplam hanehalkı tasarrufları içerisinde payı yüzde 2.8'den yüzde 4.7'ye ulaştı.
EMEKLİLİK FONLARI BÜYÜYOR
TYKD Başkanı ve Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler, 2014 yılı itibariyle Emeklilik Fonları büyüklüğünün 37.8 milyar liraya ulaştığına dikkat çekerek, "Son 5 yılda emeklilik fonları üzerinden yapılan tasarrufun toplam hanehalkı tasarrufları içerisinde payı yüzde 2.8’den yüzde 4.7’ye ulaştı. 2015 yılı ve devamında da bu büyümenin artarak devam etmesini bekliyoruz" dedi ve şöyle devam etti:
"Emeklilik Fonları getirileri ve varlık dağılımlarının geleneksel hanehalkı yatırımları ile karşılaştırılması için TCMB’nin yılda iki kez yayınladığı Finansal İstikrar Raporu’ndan elde edilen hanehalkı tasarruflarının dağılımı inceliyoruz. Hanehalkı tasarrufları 2004 yılı itibariyle 11 yıllık dönemde kümüle yüzde 206 getiri sağlarken, emeklilik fonları aynı dönemde yüzde 280 ile yaklaşık yüzde 74.8 daha fazla getiri sunmuştur."
( - TABLOLU)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz