Yatmadan Önce Sobaya Kömür Atmayın

Tekirdağ'ın Kapaklı İlçesi, Karaağaç Beldesi İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri, kış aylarında görülen ve genellikle ölümle...

Tekirdağ'ın Kapaklı İlçesi, Karaağaç Beldesi İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri, kış aylarında görülen ve genellikle ölümle sonuçlanabilen soba zehirlenmeleri ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Karaağaç Belediyesi İtfaiye Amiri Durmuş Özay, kış aylarında yaşanan soba zehirlenmelerine dikkat çekerek yaptığı açıklamada, “Karbonmonoksit, bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan moleküldür. Renksiz, kokusuz bir gazdır. Bazen görüldüğü gibi, sobalarda mavi bir alevle yanar. Çok kuvvetli bir zehirdir. Solunan havada konsantrasyonu artarsa, kana geçer ve oksijenin taşındığı hemoglobine oksijenden daha kolay bağlanır yani öldürür. Sobada eksik yanma sonucu karbon monoksit gibi zararlı ve zehirli gazlar oluşuyor. Karbon monoksit çok zehirli bir gazdır. Solunum yolu ile karbon monoksit kandaki hemoglobinle birleşerek zehirlenmelere neden olur. Karbon monoksit zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi ve halsizlikle başlar. Ancak bu durum sinsice ilerlediğinden ortamdaki insanlar fark edemeyebilirler ve daha sonrada ölümle sonuçlanır. Karbon monoksit zehirlenmesi hissedildiği zaman derhal kapı ve pencereler açılmalıdır. Oda içine taze hava girmesi sağlanmalıdır. Özellikle sobanın kurulu olduğu odada yatıldığı zaman halsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı hissedilmediği için geceleri uyku esnasında daha fazla ölüm olayı gerçekleşmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Muhtemel ölüm olaylarına karşı alınması gereken önlemleri sıralayan İtfaiye Amiri Özay şöyle devam etti: “Baca gazı, soba ve boruların üzerindeki boşluklardan ve çatlaklardan sızmaya çalışır. Bu da oda içinde duman oluşturur. Rüzgarlı günlerde, rüzgar hızı baca gazı hızından daha yüksek olabilir. Bu durumda sobalarda sık sık baca gazı tepmesi olur. Soba zehirlenmelerini önlemek için önceden rüzgarlı günlerde akşam yatmadan önce sobaya yanıcı madde atılmamalıdır. Mümkünse soba söndürülmelidir. Sobayı söndürmek için kesinlikle yanmakta olan kor içine su dökülmemelidir. Bu durumda çok zehirli gazlar oluşur. Sobanın kurulu olduğu odada uyunduğu zaman özellikle rüzgarlı günlerde soba ve boru boşluklarından sızan gazlar zehirlenmelere neden olabilir” şeklinde konuştu.

Sobada lastik, plastik, boya, petro kok, araba lastiği, asfalt ve tıbbi atık gibi çöplerin yakılmaması gerektiğine değinen Durmuş Özay, “Yanmakta olan sobaya kesinlikle çöp atılmamalıdır. Bu tür atıklar sobada yakıldığı zaman çok zararlı ve zehirli kirletici gazlar oluşur. Aşırı nemli kömür veya odun kullanılmadan önce kurutulması gerekir. Ağaçlar kesildikten en az 6 ay sonra ısınmada yakıt olarak kullanılmamalıdır. Benzer şekilde yüksek nemli kömürlerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Baca temizleme konusunda da bilgilendirmede bulunan Özay şunları söyledi: “Standart baca temizlemede baca iç yüzeyi fırça kullanılarak temizlenir. Mekanik temizlemede de, tel fırçalar veya elektrik motoru ile hızla döner özel zincirle kullanılır. Mekanik temizleme sert kreosoteleri veya sır (cila) tortuları temizlemek için sık sık kullanılır. Mekanik temizleme profesyonel baca temizleme ekipleri tarafından kullanılır. Mekanik aletlerin uygun kullanılmaması çalışanlara ve bacaya zarar verir. Kimyasal Temizleme de ise, baca temizleyicileri mekanik temizleme yerine veya mekanik temizleme ile birlikte kimyasal temizlemeyi yapabilir. Kimyasal temizleme, eğitilmiş profesyonel temizleyiciler tarafından kullanılmalıdır”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: