Yavru kaplumbağalar denizle buluştu

ADANA (İHA) - Ekolojik Araştırma Derneği (EKAD) üyeleri, Bakü - Tiflis - Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın (BTC) Türkiye'deki son noktası olan Yumurtalık Sugözü sahilinde yürütülen 'Deniz Kaplumbağalarının Keşfi Projesi' kapsamında, yumurtalarından çıkan deniz kaplumbağalarını denizle buluşturdu.

BTC'nin Çevresel Yatırım Programı kapsamında planlanan Deniz Kaplumbağaları ve Yumurtlama Alanları temalı projeyi yürüten EKAD'ın gönüllü bilim adamları ve öğrencileri yağmurlardan dolayı yuvadan çıkışları güçleşen yavru kaplumbağaları, yaptıkları titiz çalışma ve kontroller sayesinde en az zayiatla denize bırakıyor. Evde uygun şartlarda beslenen 15 günlük 2 yavru Caretta Caretta güneşin ilk ışıkları ile denize salınırken, yapılan kontrollerde yumurtadan yeni çıkıp, yuvadan ayrılarak sahile giden 10 yeşil deniz kaplumbağa yavrusunun denizle buluşması EKAD üyeleri tarafından sevinçle karşılandı.

Reklam
Reklam

EKAD Deniz Ekolojik Çalışma Grubu Koordinatörü Onur Candan, Sugözü sahillerindeki yuvalardan çıkıp denize ulaşamayan yaralı veya yorgun yavru kaplumbağaları uygun ortamlarda besleyip tedavi ettikten sonra denize bıraktıklarını söyledi. Sugözü'nde yaklaşık 300 kadar yavruyu denize saldıklarını ifade eden Candan, "Bu bölgede kafesleme yöntemiyle koruma altına alınan 20 kadar yuva var. Her bin yavrudan ancak biri erişkin hale gelip yumurtluyor. Ekolojik açıdan her yavrunun çok büyük bir önemi bulunuyor" dedi.