TDK sözlükleri sitesi içerisinde yer alan sözlük ve yazım kuralları bölümleri sayesinde hangi sözcüğün nasıl yazıldığı ve okunduğu bilgilerine daha kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir. Kelimelerin doğru kullanımını öğrenmek, yazım yanlışlarını engelleme açısından büyük önem taşır. Bu durum yaya geçidi yazımı konusu için de geçerlidir. Bu site aracılığıyla yaya geçidi sözcüğünün doğru yazım şekli öğrenilebilir.
Yaya geçidi, “yaya” ve “geçidi” olmak üzere toplamda 2 kelimeden meydana gelmektedir. Bu sözcüğün yazım şeklinde yaygın olarak imla hatasına rastlanılmaktadır. Bu hatalar düzeltilmediğinde anlamı kaymış birçok cümle ortaya çıkabilmektedir.
Türk Dil Kurumunun güncel Türkçe sözlük sitesi sayesinde sözcüklerin doğru yazılışlarına daha kolay bir şekilde ulaşılabilmekte ve yazım hataları daha hızlıca giderilebilmektedir. Ayrıca bu site bünyesinde kelimelerin anlamları, kelimelerin örnek cümleler içerisinde kullanımı gibi bilgiler de bulunmaktadır. Bu bilgiler tüm kullanıcılar için oldukça önemli olduğundan en güvenilir sözlük sayfası olarak TDK sözlükleri gösterilmektedir. Bu bağlamda yaya geçidi TDK’ye göre manası şu şekildedir:
Yaya geçidi kelimesi birçok farklı alanda karşımıza çıkan sözcüklerden biridir. Bu kelime genellikle “yaya geçiti” şeklinde yazılmaktadır. Ancak bu yazım tarzı Türk Dil Kurumu tarafından yazım hatası yapılmış olarak görülmektedir. Bu kelimenin ikinci kısmında yer alan geçidi sözcüğünün beşinci harfi olan “d” harfinin “t” olarak kullanılması doğru değildir.
Dilimizi meydana getiren toplamda 21 ünsüz harf bulunmaktadır. Bu ünsüz harflerden biri geçit kelimesinin sonunda yer alan “t” harfidir. Çok fazla heceden oluşan sözcükler ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında sonlarında yer alan k,t,p ya da ç harfleri yumuşamakta ve ğ, d, c ve b harflerine dönüşmektedir. Bu noktada geçit sonunda yer alan “t” harfi yumuşayarak “d” harfi olarak kullanılır.
Bu bağlamda bu kelimenin doğru kullanımı her zaman “yaya geçidi” şeklindedir. Buna göre yaya geçidi doğru yazılışı şöyledir: