Yayın yönetmeni TUBİTAK'ı yalanladı

'Darwin sansürü' ile gündeme gelen Bilim ve Teknik Dergisi'nin yayın yönetmeni Dr. Çiğdem Atakuman, TUBİTAK'ın 'sansür yok, yayın yönetmeninin yetki aşımı var' açıklamasını yalanladı: Değişim kararını Başkan Yardımcısı Prof. Cebeci verdi.

Darwin sansürü basınında

Bilim ve Teknik dergisinin yayın yönetmeni olarak gözüken Dr. Çiğdem Atakuman, derginin bu ayki sayısının kapağının ve içeriğinin değiştirilmesinin, 'kendi inisiyatifiyle değil, Bilim ve Toplum Dairesi'nin bağlı olduğu Başkan Yardımcısı Prof. Ömer Cebeci tarafından gerçekleştirildiğini' savundu.

Reklam
Reklam

Bilim ve Teknik dergisinin yayın yönetmeni olarak gözüken Dr. Çiğdem Atakuman, hakkındaki suçlamalara karşı 'gerçekleri sunmak amacıyla' yaptığını belirttiği yazılı açıklamada, Mart 2009 sayısının hazırlanmasında, Bilim ve Teknik dergisinin olağan süreçlerinde herhangi bir aksaklık veya sorumlu yazı işleri müdürü ve yayın yönetmeni olarak yetki aşımının söz konusu olmadığını kaydetti.

Derginin yayın hayatına başladığı tarihten beri uygulanan süreçlerin, Mart 2009 sayısı için de işletildiğini ifade eden Atakuman, Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı'nın organizasyon şeması ve görev tanımlarına göre, dergi yayın yönetmeninin, Popüler Bilim Yayınları Müdürü'ne bağlı olduğunu, asalet yürüttüğü Popüler Bilim Yayınları Müdürlüğü görevinin yanı sıra Bilim ve Teknik dergisi adına Basın Savcılığı'nda kayıtlı sorumlu yazı işleri müdürlüğü, genel yayın yönetmenliği ve tüm bu fonksiyonların bağlı olduğu Bilim ve Toplum Daire Başkan Vekilliği görevini yürüttüğünü bildirdi. Atakuman, bu organizasyon yapısında, dergi yayın kurulunun, derginin içeriğiyle ilgili karar alma yetkisinin bulanmadığını belirtti.

Reklam
Reklam

Darwin sansürü basınında

Bilim ve Toplum Dairesi'nin bağlı olduğu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci ile görüşemediğini öne süren Atakuman, küresel iklim değişikliği temasının, dergide iki temadan biri olduğunu ancak kapak konusu olarak kararlaştırılmadığını ifade etti.

Darwin konusuna dergide yer verilmesine ilişkin çalışmanın, Şubat sayısı basıma verildiği andan itibaren başlatıldığını, derginin son halinin 2 Mart'a kadar Cebeci'nin görüşüne sunulmadığını ifade ederek, "Kapak değişikliği sürecinin, kendisinin şehir dışındayken başlatıldığını" savundu.

Darwin sansürü basınında
Atakuman, "dergi içeriğinin ve kapağının yeniden hazırlanmasının kendi inisiyatifiyle değil, tümüyle Prof. Ömer Cebeci tarafından gerçekleştirildiğini" kaydetti.

Atakuman, "Kapak konusunun son anda 'küresel iklim değişikliği' temasına dönüşmesi de derginin ikinci ağırlıklı teması olması nedeniyledir" bilgisini verdi.

Açıklamasında, yaşanan süreci ayrıntılı olarak aktaran ve öz geçmişine ilişkin bilgilere de yer veren Çiğdem Atakuman, görevden alındığına ilişkin kendisine herhangi bir resmi tebligat yapılmadığını ancak iç denetim görevlileri tarafından bilgisine başvurulduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

TÜBİTAK'IN AÇIKLAMASI
TÜBİTAK'tan dün yapılan yazılı açıklamada, Bilim ve Teknik dergisinin Mart sayısında önce "küresel iklim değişikliği" olarak belirlenen ana temanın yayın yönetmeni tarafından "Darwin Yılı"na dönüştürülmesi üzerine basım aşamasında ilk temaya dönüldüğü ifade edilerek, "Bu süreçte herhangi bir baskı ya da sansürün söz konusu olmadığı" bildirilmişti.

Darwin sansürü basınında

Açıklamada, "Bilim ve Teknik dergisinin Mart sayısının hazırlık ve basım aşamasında, tamamen kurum içi süreçlerdeki aksaklıklar ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Yayın Yönetmeni'nin yetki aşımından kaynaklanan sorunların 'Darwin Sansürü' olarak algılanması, hem kurumumuz hem de bilim camiamız için çok üzücü olmuştur" denilmişti.

Dergi kapağının belirlenmesine ilişkin süreçte "baskı ya da sansürün söz konusu olmadığı" ifade edilen TÜBİTAK açıklamasında, Darwin Yılı olan 2009 yılında da konunun Bilim ve Teknik dergisinde detaylı ve yeterli olarak ele alınacağı belirtildi. Açıklamada, "Bilim ve Teknik dergisinin bir sayısı bu konuya tahsis edilecektir" ifadesine yer verilmişti.

Reklam
Reklam