İSTANBUL (AA) - ZAFER ARSLAN - Havaların ısınması ve yazın etkisini hissettirmesiyle yaylalara çıkan vatandaşların ibadethane ihtiyacı, minaresi ve yaklaşık 20 metrekarelik kullanım alanıyla seyyar ve prefabrik mescitlerle gideriliyor.
AA muhabirine prefabrik ve mobil mescitlerle ilgili bilgi veren sektörde faaliyet gösteren firmalardan birinin Satış Müdürü Abdullah Yüceer, yayla turizminin olmazsa olmazları arasında yer alan konteyner veya prefabrik mescitlere ilgiden memnun olduklarını söyledi.
Seyyar mescitlere yaylalar başta olmak üzere, piknik alanları, sosyal tesisler ve spor, fuar organizasyonlarından da talep olduğunu dile getiren Yüceer, seyyar konteynerin yanı sıra prefabrik yapı modeliyle de farklı büyüklüklerde cami ve mescit üretimi yaptıklarını belirtti.
Mobil ve prefabrik mescitlerin ihtiyaç duyulan mahalleler, köyler, işçi şantiye alanları, okullar, hastaneler, acil yerleşim bölgeleri, sosyal tesisler gibi bir çok alanda kullanılabildiğini belirten Yüceer, yapıların hızla üretilebildiğini ve kısa sürede kurulumunun yapılabildiğini anlattı.
Yüceer, "Uzun ömürlü yapı sınıfında olmamızın yanı sıra ürünlerimiz diğer yapı modelleriyle kıyaslanamayacak kadar kısa sürede kullanıma hazır şekilde teslim edildiğinden özellikle tercih görüyor. Şantiyelerde standart üretimli prefabrik mescitler tercih edilirken şehir merkezleri, sosyal tesisler ve kasabalarda ise özel üretim kaplamalı ibadethaneler ilgi görüyor." ifadelerini kullandı.
Sadece mescit ya da prefabrik cami üretmediklerini, yönetim ofislerinden toplu konutlara, şantiye işçi kamp yapılarından sığınmacılara yönelik acil yerleşim üniteleri gibi çok amaçlı yapılar da ürettiklerini belirten Yüceer, Van depreminde konteyner kentin kurulumuna katkı sağladıklarını, Suriye, Kilis ve Gaziantep'te konteynerleri olduğunu söyledi.
Yüceer, üretimlerinin barınma, okul veya mescit gibi farklı amaçlar için kullanılabildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Demonte sistemle kısa sürede kurulduğu gibi şantiye, maden bölgelerinde proje tamamlandığında sökülerek başka projelere taşınabiliyor veya depolanabiliyor. Bağdat ve Kut şehirlerinde 1884 konutluk dev toplu konut projesini 7 ay gibi kısa sürede üreterek teslim ettik. Bu projemizde on binin üzerinde insanın barınmasıyla beraber sosyal ihtiyaçlarına hizmet edecek spor tesisleri, mescit, muhtarlık binası gibi binaları ile iftihar ettiğimiz projelerimiz arasında. 100'ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz."
Yapımı devam eden 3. havalimanında da yatakhane ve yemekhane başta olmak üzere yapılar kurduklarını aktaran Yüceer, "Şahdeniz 2 Güney Gaz Koridoru projesinin şantiye yapıları, laboratuvar, yemekhane, yatakhane, çamaşırhane, sosyal alanlar, ibadethane gibi yapıları yanı sıra Afrika'da çok sayıda altın madeni, petrol, askeri bölgelere tesis kurduk." diye konuştu.