Yaz Ayı Tedavi İçin Uygun Dönem

Özel Medicana Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, yaz ayının...

Özel Medicana Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, yaz ayının özellikle omurga eğriliği ve içe basma problemlerinin tedavisinde uygun bir zaman olduğunu söyledi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Öğün, yaz tatilinin gelmesiyle birlikte ihmal edilmiş ya da tedavi anlamında bir süreç gerektiren ve yaz tatiline ertelenen problemlerin, muayenesi tetkik ve tedavisi için uygun zaman olduğunu bildirdi. Bu dönemde sıklıkla çocuk muayeneleri yaptıklarını belirten Prof. Dr. Öğün, "Çocuk ortopedisi açısından değerlendirmeler yapıyoruz. Bunların arasından en sık gördüğümüz çocuklarda genellikle içe basma sorunu öne çıkıyor. Bir diğeri de omurga eğrilikleridir” dedi.

Reklam
Reklam

"OMURİLİK EĞRİLİĞİ AMELİYATLARI YAZ BAŞINDA YAPILMASI GEREKİYOR"

Çocuklarda omurga eğriliklerin cerrahi müdahale gerektirdiğini, genellikle yaz tatili başında omurga eğriliği ameliyatlarının sıklığında bir artış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Öğün, "Bu durum her omurga eğriliğinin ameliyat gerektirdiği anlamı taşımıyor. Omur eğrilikleri sıklıklı çocuğun hızlı büyüme zamanlarında, aile tarafından fark edilen eğrilikler oluyor. Biz yaptığımız muayene ve tetkikler neticesinde eğriliğin neden kaynaklandığını, doğuştan mı sonradan mı olduğunu ve derecesinin ne olduğunu ortaya koyuyoruz. Tüm bunlarla birlikte tedavi planlıyoruz. Tedavi planlamasında basit egzersizlerden ve spor olarak yüzme başta olmak üzere spor tavsiyesinden, cerrahiye kadar uzanan bir tedavi genişliği mevcuttur. Bazen korseler belli derecede uygun oluyor ve onları kullanıyoruz. Özellikle 40 derecenin üzerine çıkan omurga eğriliklerin de cerrahi tedavi gerekiyor. Özellikle yaz ayları bu tedavi için çok uygun bir zamanlama. Çünkü bu ameliyatın sonucunda omurgayı düzelttikten sonra toparlamak ve okula dönüşü mümkün kılmak ancak birkaç ay içerisinde söz konusu olabiliyor. O nedenle bu ameliyatların yaz başında yapılması daha uygun” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“İÇE BASMA SORUNU OLAN ÇOCUKLAR YAZ TATİLLERİ BAŞINDA KONTROL ETTİRİLMELİ”

İçe basma problemleriyle sıkça karşılaştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Öğün, “Özellikle hafta sonları okul olmadığı zamanlar ve yaz tatili başında çocuğunun içe basmasından endişe eden aileler, bize sıklıkla başvuruyorlar. İçe basma, ayak kaynaklı bir düz tabanlıkla beraber giden problem olabileceği gibi çok sık gördüğümüz diğer bir neden de, kalça kaynaklı içe basma problemidir. Bu çocuklar genellikle televizyon karşısında bacakları diz altından dışa dönük şekilde oturan çocuklar oluyor. Çünkü kalçalarındaki yapı farklılığı, değişikliği bunu mümkün kılıyor. İçe basmanın temel sebebi de kalçadaki bu açı farklılığı, açı değişikliğidir. Genellikle 10 yaşa kadar bu problem, kendiliğinden bir miktar düzelme gösterebiliyor. Fakat bir miktarı da kalıcı oluyor. Bazı şekilleri, bazı çocuklarda çok ileri derecede oluyor. Çocuğun yürümesini ciddi derecede engelliyor ve düşmelere neden olabiliyor. Bu kadar ileri derecelerdeki içe basmaları, cerrahi yöntemlerle, ameliyatlarla tedavi ediyoruz. Bu çok küçük bir çocuk grubunda uyguladığımız tedavi yöntemidir. Genellikle içe basmaların sebebi ayakta olsa kalça da olsa tedavisi takip şeklinde, bazılarında uygun ayakkabı ve tabanlık verme şeklinde oluyor. Yaz tatilleri başında kontrol yaparak bu şekil bozukluğunun ilerleyip ilerlemediğini daha öte bir tedavi gerektirip gerektirmediğini kontrol ediyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: