Yaz aylarında adet geciktirici kullanımı

Yaz aylarında hastalarımızın en çok danıştıkları konulardan biri de tatilde adet olmamak için ne tür ilaç kullanmaları gerektiğidir. Bütün yıl çalışıp yaz aylarında 1 hafta veya 10 günlük tatil yapmaya fırsat bulabilen kadınların haklı olarak bu günlere rastlayan adetlerini ertelemeye çalışmalarını doğal karşılamak lazım.

Bunun için iki türlü uygulama vardır.

Birincisi, adeti, tatil boyunca ilaç kullanarak ertelemek,

İkincisi ise tatil öncesi adeti erkene aldırıp adetten temizlendikten sonra tatile gitmek.

Bunların her ikisi de mümkündür. Eğer hasta uygun zamanda başvurur ve adet erkene alınırsa bunu tercih etmekte fayda var. Çünkü o zaman tatil boyunca ilaç kullanma telaşından kurtulunmuş olunur. Ayrıca adet geciktirici ilaç kullanıldığı zaman görülen şişkinlik, gerginlik, kilo alma, adet öncesi gerilim sendromu gibi olaylar da yaşanmamış olur.

Reklam
Reklam

ADET GECİKTİRİCİ NASIL KULLANILIR?

Adet geciktirici ilaç kullanmak için beklenen adetten 2-4 gün önce tedaviye başlanması gerekir. Bu şekildre kullanılan progesteron türü ilaçlarla luteal faz dediğimiz, bir aylık adet döneminin ikinci fazı uzatmış olur. Normalde 14 gün olan bu ikinci faz, verilen progesteron desteğiyle istenilen miktarda uzatılabilir.

Genellikle bizin önerimiz, tatilin son gününe kadar alınmasıdır. Çünkü progesteron bırakıldıktan 1-2 gün sonra adet başlar.

Özellikle adet kanaması uzun süren veya aşırı kanamalı olanlarda bu tür geciktiriciler tavsiye edilebilir. Adet kanaması az ve kısa sürenlerde pek tavsiye edilmez. Bunlara da az olan günlerde tampon kullanılmasını sadece 1 veya 2 gün adet kanamasının nispeten fazla olduğu günlerde denize ve havuza girilmemesini, o günlerde de güneşlenilerek geçirilmesini tavsiye etmekteyiz. Yani 2 gün sürecek hafif kanamalar için adet geciktirici veya adet düzenini değiştirici herhangi bir tedaviyi önermemekteyiz.

Aslında ideal olan, tatil programları yaparken adet günlerini önceden hesaplayıp ona göre karar vermektir.

Reklam
Reklam

Aynı problem evlenmek üzere olan genç kızlarda adet gününün, düğün gününe rastlaması nedeniyle de yaşanmaktadır. Bunlarda da aynı şeyleri kullanıyoruz. Zamanı uygunsa birinci tercihi kullanıyoruz. Yani adeti erkene aldırıp bir de düğün telaşı içinde ilaç kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırıyoruz.

Bu erteleme veya öne alma alternatiflerinin herhangi bir yan etkisi yoktur. Fakat erteleme sırasında göğüslerde aşırı gerginlik, hafif depresif ruh hali, şişkinlik, geçiçi kilo artışı meydana gelebilir. Ayrıca yan etkisi olmasa da bu şekilde adet düzenini değiştirmek sonraki adetlerde de bazen aksamalara sebebiyet verebilmektedir.

Artıları ve eksileri bir araya getirip çok sık olmamak şartıyla adet günlerini değiştirmekte hiçbir sakınca yoktur.

Anahtar Kelimeler: