Yaz Aylarında Beslenme

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Nihat Kutluay, yaz aylarında sağlıklı beslenmeyle ilgili önerilerde bulundu.Uzm....

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Nihat Kutluay, yaz aylarında sağlıklı beslenmeyle ilgili önerilerde bulundu.

Uzm. Dr. Kutluay, yaz aylarının başlamasıyla artan hava sıcaklıklarının birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini belirterek, "Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin de görülebilmekte olduğuna dikkat çeken Dr. Kutluay, “Yaz aylarıyla beraber düzensiz ve yanlış beslenme metabolizmayı bozarak kilo alımına da sebep olabilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir.

Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerdir. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Öğün atlamamak hem kan şekerimizin düzende kalmasına, hem de gereksiz atıştırmalarımızın önüne geçecektir. Kahvaltı günün en önemli öğünü olup, yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, şekersiz marmelatlar, domates-salatalık gibi taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, taze sıkılmış meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar tercih edilmelidir. Günlerin uzamasıyla beraber gelecek olan geç saat atıştırmalarına da dikkat edilmelidir. Gece yapılan atıştırmaların vücutta daha zor kullanılarak yağ şeklinde depolanma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle geç saatlerde mümkün olduğunca atıştırma yapmaktan kaçınılmalı, yapılması durumunda ise enerji içeriğinin düşük olması ve bol posa içermesi nedeniyle, domates, salatalık, havuç gibi besinlere yer verilmelidir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

"YAZ AYLARINDA GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU İÇİN"

Halk Sağlığı Müdürü Kutluay, şöyle devam etti: "Terlemeyle artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Ayrıca, yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, cacık, ayran, taze sıkılmış meyve suları, limonata alınmalıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz