GAZİANTEP (İHA) - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor M. Orhan Menetlioğlu, yaz aylarında çocuklarda görülen bağırsak enfeksiyonlarının, zamanında müdahale edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabileceğini belirtti.
Gaziantep'te faaliyet gösteren Sağlık Eğitim Vakfı (SEV) Amerikan Hastanesi'nde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor M. Orhan Menetlioğlu, yaz aylarında çocuklarda görülebilecek en küçük hastalığın dahi dikkate alınması gerektiğini belirterek, "Kirli su ya da iyi yıkanmayan meyveleri yiyen çocuklarda sıkça bağırsak enfeksiyonları görülür. Bu gibi hastalıklar, önceden önlem alınmazsa ölümcül olabiliyor. Bu nedenle kusma, bulantı ve yüksek ateş gibi belirtiler görülen çocukların hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekmektedir. Bağırsak enfeksiyonları tifo, dizanteri gibi hastalıklara yol açmaktadır. Bu nedenle erken teşhis ve zamanında müdahale, çocukları karşılaşabilecekleri tehlikelerden uzaklaştıracaktır" dedi.
Aşırı su kaybı görülen çocukların büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu anlatan Dr. M. Orhan Menetlioğlu, şunları söyledi: "Su kaybı görülen çocuklarda yüksek ateş görüldüğü gibi havale geçirme riski de artmaktadır. Ateşli havale geçiren çocukların hemen kontrol altına alınması gerekmektedir. Havale geçiren çocukların aileleri, panik yapmadan ilk müdahaleyi yapmalıdır. İlk olarak varsa bir fitil uygulaması yapılabilir. Daha sonra ılık bir banyo yaptırılan çocuğun koltuk altlarına ıslak bir mendil
konulması gerekmektedir. Çocuğun bir sağlık kuruluşuna yetiştirilene kadar mutlaka solunum yollarının açık tutulmasına dikkat edilmelidir. Ağzında gıda varsa bunun temizlenmesi ve özellikle dilini ısırmaması için bezle sarılmış bir kaşık, dikkatlice dişlerinin arasına yerleştirilmelidir. Ancak bu önlemler telaşlanmadan, çok kısa bir sürede alınmalı ve çocuk vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır" dedi.
(HD-ST-GS-Y)