Yaz Aylarında Güneş Çarpması Ve Ishale Dikkat

- ÇOCUK sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Murat Çağlar, yaz aylarında sıklıkla enfeksiyonlar, güneş çarpması ve ishallerle karşılaşıldığını belirterek, özellikle

- ÇOCUK sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Murat Çağlar, yaz aylarında sıklıkla enfeksiyonlar, güneş çarpması ve ishallerle karşılaşıldığını belirterek, özellikle 6 ay - 5 yaş arası çocukların bağışıklık sistemlerinin tam olarak gelişmemesi nedeniyle daha riskli grupta yer aldıklarını söyledi.
Kayseri'de görevli Dr. Murat Çağlar, "Yaz aylarında özellikle tatil bölgelerinde dışarıda satılan ve toplu yapılan yemeklerin tüketilmesi ve sıcak havaya daha fazla maruz kalınması gibi etkenler çocukları başta mide ve bağırsak sistemi enfeksiyonları olmak üzere çeşitli hastalıklarla karşı karşıya getirebiliyor. Ancak beslenme ve hijyen konusunda bazı noktalara dikkat edip basit önlemler alarak bu tür sorunlara karşı korunmak mümkün olabilir" ifadelerini kullandı.
Ailelerin çocuklarına bol sıvı içirmesini öneren Dr. Çağlar, "Sıcak havanın da etkisiyle daha fazla terleyen çocuklar su kaybettikleri için sıvı ihtiyaçları da artıyor ve susuz kalan çocuklarda, halsizlik, az idrar çıkarma, iştahsızlık gibi sorunlarla karşı karşıya kalınabiliyor. Bu nedenle çoğunlukla su içmeyi unutan çocuklarınıza su tüketmeleri gerektiğini hatırlatın veya teşvik edin. Ayrıca, çocukların sıvı ihtiyacını karşılamak için çay, kola ve diğer yapay içecekler yerine kavun, karpuz, şeftali gibi sulu meyveler ve ayranı tercih edin. Özellikle bebekler susuzluklarını ifade edemediği için onlara öğün aralarında mutlaka su içirmeye çalışın" dedi.
Dışarıda satılan gıdaların çocuklara yedirilmemesi gerektiğini belirten Dr. Çağlar, "Yazın sütlü, yumurtalı ve tavuklu besinler çok daha kısa sürede ve kolaylıkla bozulabiliyor. Dolayısıyla bu tip yiyecekleri dış ortamda bekletmeden hızlı bir şekilde tüketmek önem taşıyor. Ayrıca, yaz mevsiminde sıcak ve nemli ortamlarda beklemiş hazır besinlerde hastalık bulaşma ve enfeksiyon riski daha yüksek olduğundan, çocuklarınızı açıkta satılan ürünlerden uzak tutun ve mümkün olduğunca dışarıdan yemek yedirmeyin. Eğer zorundaysanız da taze yapılmış, sıcaktan korunmuş besinleri tercih edin. Açık büfelerde ise özellikle pişirilmiş ve tazeliğinden emin olduğunuz ürünleri tüketmesini sağlayın" diye konuştu.
Çocukların güneşe çıkacağı saatlere dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Çağlar, "D vitamininin en büyük kaynağı güneşin, yararlı etkilerinin dışında, fazla maruz kalındığında bazı sağlık sorunlarına neden olduğu biliniyor. Güneşle dostluğun devam etmesi için özellikle yaz döneminde mutlaka bazı koruyucu önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Çağlar sözlerine şöyle devam ediyor: “Güneş yanığı, güneş çarpması sıvı kaybı gibi sorunlara sebep olabileceği için, çocuklarınızı ışınların dik geldiği 11.00- 16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkarmayın. Çocukların da D vitamininden faydalanmaları için en fazla 5-10 dakika şapka ve gözlük takarak güneşlenmelerine fırsat verebilirsiniz. Uzun süreli denizde zaman geçiren çocuklarınıza sık sık güneş kremi sürün ve mutlaka şapka veya bone gibi başlarını koruyacak bir aksesuarlar kullanın. Bununla birlikte, halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi güneş çarpmasına işaret eden belirtiler gözlerseniz vakit kaybetmeden en yakın sağlık merkezine baş vurun” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: