'Yaz Aylarında Kalıp Sökümü Ve Beton Dökümüne Dikkat'

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, sıcak havada kalıp sökümü ve beton...

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, sıcak havada kalıp sökümü ve beton dökümüyle ilgili olarak sektör temsilcilerini uyardı. Artan hava sıcaklığı ve nemin, yapı üretim sürecinde daha hassas olmayı gerektirdiğini belirten Bakır, yazılı açıklamasında, “İnşaatlarda iklim şartlarına uygun davranılmazsa can ve mal güvenliği açısından tehlike arz edecektir.” dedi.

Betonun hedef dayanım sürelerinin, iklim şartları ve dolayısıyla sıcaklıkla doğrudan ilintili olduğunu ifade eden İMO Şube Başkanı Bakır, “Beton dökümü sırasında, şartnamelerde öngörülen sayıda numune alınmalı ve test edilmelidir. Numunelerden elde edilen basınç mukavemetinin proje mukavemetinin yüzde 70’ine karşılık gelmesi durumunda betonun yeterince dayanım kazandığı kabul edilir ve kalıp sökülebilir.” şeklinde konuştu. Betonla ilgili deney sonuçları denetim mühendisine onaylatılmadan inşaatın hiçbir bölümünde kalıp veya dikmenin yerinden oynatılmaması gerektiğini vurgulayan Bakır, Adana gibi sıcak iklime sahip yerlerde özellikle beton dökümüne ve kalıp söküm sürelerine özen gösterilmesini önerdi.

Reklam
Reklam

Sıcak havada beton dökümünde alınacak tedbirler konusunda da bilgi veren Abdullah Bakır, işleme başlamadan kalıp ve donatının mutlaka ıslatılması gerektiğini hatırlattı. Zemine dökülüyorsa beton suyunun yer tarafından emilmemesi için önceden sıkıştırılma ve tesviye edilmesi gerektiğini belirterek şu açıklamalarında bulundu: “Betonun yerleştirmesi daha çok personelle, mümkün olan en kısa zamanda, iyi bir vibrasyon işlemiyle yapılmalıdır. Beton, hazırlanmasından itibaren en fazla 120 dakika içinde yerine yerleştirilmelidir. Gerektiğinde geciktirici katkı koyularak bu süre uzatılabilir. İnşaat mahallinde 1 metreküp betona ilave edilecek 10 litre su, basınç dayanımında yüzde 8 mertebesinde azalmaya sebep olacaktır. Betonu yerleştirdikten sonra mastar yapılıp bırakmalı. Yüzey parlaklığı kaybolup üzerinde gezinildiğinde, ayak izi birkaç milimetre olduğunda tahta malayla düzeltilmeli, çatlaklar kapatılmalıdır. Beton yüzey zarar görmeyecek hale geldiğinde, mümkün olan her yere su püskürtülüp ıslak tutularak kür uygulanmalıdır. Bu konu, yerleştirmeden sonraki ilk 24 saat içinde çok önemlidir. Bütün beton yüzeyleri ıslak tutulmalı ve bu uygulama kesintisiz yapılmalıdır.”

Reklam
Reklam

Kalıplanmamış yüzeylerde sıcak hava ve rüzgâr etkisiyle kuruma işaretleri görülmeden betonun kendi suyunun buharlaşmasını önlemek için su geçirmez kâğıt, plastik örtü veya kür bileşikleri uygulanmasını tavsiye eden Bakır, açıklamasında, “Beton, kurumasına fırsat verilmeden günde en az üç defa sulanmalı veya üstüne koyulacak kum kanaviçe, çuval, hasır gibi örtüler, suyla sürekli doygun hale getirilmelidir. Su kürü uygulandığında, suyun sıcaklığı beton sıcaklığından çok düşük olmamalıdır. Aksi takdirde sıcaklık farkıyla yüzeyde oluşacak gerilmeler, betonun çatlamasına sebep olacaktır.” görüşlerine yer verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: