Yaz Bitmeden Lezzetine Doyulacak Efsane Tatlar

Her bir ritüeli ayrı keyif veren yaz günlerinin sonlarına yaklaşmış bulunuyoruz. Mevsim değişirken uzun bir kış boyunca özleyeceğimiz lezzetler için elinizi hızlı tutsanız iyi edersiniz… Şimdi yaza özgü ferah ve hafif tatları değerlendirmenin tam zamanı!

En sevilen sokak lezzetlerinden “midye dolma”

Sokak yemeklerinin en meşhuru midye dolma, özellikle sahil kesimlerinde bolca tüketiliyor. Street food anlayışının yükselen bir trend olması sebebiyle midye de, lüks restoranlara transfer etti. Sıkı bir rakı sofrası dostu olduğu gibi ünlü şeflerin elinden kalamarlı ya da körili halini de tadabilirsiniz.


Yaz mezelerinin kraliçesi: Deniz börülcesi

Ekşi sevenlerin gönüllerinin tacı deniz börülcesi, isminden de tahmin edileceği gibi denize yakın yerlerde yetişiyor. Ispanakgiller familyasından gelen bu hoş meze, lezzetiyle mutlu ederken yapılışıyla ise ellere kuvvet istiyor. Haşlanarak içindeki sert dallardan ayrılması sağlanan börülce; genellikle sarımsak, limon ve zeytinyağlı haliyle meşhur. Kendisi kuşkusuz ki yaz mezelerinin yıldızları arasında.

Reklam
Reklam

O bir Omega-3 deposu: Semizotu

Yemeği, salatası ve mezesi de ayrı güzeldir. Gerektiğinde yaz sıcağında hafif bir öğün geçirmenizi sağlar, bazen ise kolay bir meze olarak işimizi kolaylaştırır. Arzuya bağlı bol domatesli, limonlu salatası da damaklara layıktır. Ispanağa benzetilir ama ondan daha çok sevildiği kesindir. Ayrıca sebzeler arasında en çok Omega-3 barındıran da odur. Nasıl sevmeyelim ki?


Ferahlığıyla her sofraya yakışan “karpuz”

Sıcak günlerin süper kahramanı karpuz, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde soframızda yer alabilecek bir potansiyele sahip. Dünyada en çok Çin’de ve sonra Türkiye’de üretilen bu meyve, bu yaz gastronomi dünyasında pizza haliyle yer aldı. Sulu, tatlı ve ferah yapısıyla her türlü yenilikçi dokunuşa açık bir lezzet o.


Tatil günlerini hatırlatan “kavun içi dondurma”

Tatil beldelerinde bolca tadını çıkarabileceğiniz kavun içi dondurmayı, dilerseniz evde de yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan en önemli iki şey; iyi seçilmiş tatlı bir kavun ve arzuya göre dondurma çeşitleri. Dilerseniz kuru yemişler ve soslarla da zenginleştirebilirsiniz. Yazın en serin ve sağlıklı tatlısı desek yalan olmaz.

Reklam
Reklam

Sıcak günün serin çözümü: Soğuk çorba

Genellikle yoğurt bazlı düşünülen soğuk çorbanın pek çok çeşidi bulunuyor. En klasik olarak bilinen nohut ve mercimekle yapılanı olsa da, kuşkonmazlı hali de göz kırpan bir lezzet. Nane, dereotu ve maydanozun da son derece yakıştığı bu besleyici çorbayı, minik buz parçaları ile servis ederseniz maksimum serinliğe ulaşmış olursunuz. Arzuya göre zeytinyağı ve pul biber ile tatlandırılabilir. Farklı tatlar arayanlar soğuk kuşkonmaz çorbasını Hindistan cevizi ile yapabilir.


Deniz ürünlerinin vazgeçilmezi: Kalamar

Gerçek lezzetini özümsemek için ızgarasını tercih etmeniz gerekse de kızartılmış hali de çekirdek gibi tüketiliyor. Yanına en çok Ege otları yakışan kalamarın, çeşitli deniz ürünleriyle yapılan dolması da bulunmakta. Onu çok sevdiğimiz roka salatasına yakıştıranlar da var.


Rum güzeli: Kabak çiçeği dolması

Ege ve Girit mutfağının gülü kabak çiçeği dolmasının meşakkati toplanma aşamasından geliyor. Kabak çiçeğinin açık olarak toplanması için şafak saatinin beklenmesi şart. Çiçeğin içi çıkartılarak ya klasik dolma içi ya da kalamarlı, karidesli farklı içlerle doldurularak tercih edilebilir. Kimi restoranlarda peynir dolgusu, biberiye veya maydanoz ile kızartılarak da sunuluyor.

Reklam
Reklam