Yaz ishaline iyi gelen yiyecekler

İshal vücudun sistemlerdeki zehirli bir maddeden kurtulmaya çalışırken verdiği bir sinyaldir. Peki bu yaz günlerinde sık sık görülen ishalin bir an önce iyileşmesi için neler yapmalısınız?

İshal vücudun sistemlerdeki zehirli bir maddeden kurtulmaya çalışırken verdiği bir sinyaldir. Peki bu yaz günlerinde sık sık görülen ishalin bir an önce iyileşmesi için neler yapmalısınız?

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, ishalin tedavisinde reçetesiz ilaçlardan uzak durun ve bunun yerine tedavi için evde hazırlayabileceğiniz doğal çözümleri deneyin.


Tavuk suyu veya meyve suyu

Elma suyu ve tavuk suyu ishalle kaybettiğiniz tuzları ve mineralleri yerine koyacaktır. Fakat narenciye, ananas, domates ve diğer meyve-sebze sularından uzak durun. Çünkü bunların asitleri zaten iltilaplanmış olan bağırsaklarınızı tahriş edecektir. Yudum yudum içmeye başlayın ve bu miktarı yarım saatte bir bardağa kadar çıkarın.

Reklam
Reklam

Pirinçle kendinizi engelleyin:

Düz beyaz pirinç bağırsaklarda kabızlığa yol açıyor. İshaliniz geçene kadar tereyağı olmaksızın pilavı azar azar tüketin.


Papatya çayı ile gevşeyin

Rahatlatıcı özelliği olan papatya çayı ishal nöbetlerini hafifletebiliyor. Ayrıca ishale bağlı olan karın ağrılarını azaltıyor.


Bal

Birçok kültürde ishalin tedavisi olarak bal kullanılmıştır. 4 yemek kaşığı balı bir bardak sıcak suyun içine karıştırın, soğuduktan sonra için. Tatlı olmasına rağmen bal ishalin tedavisinde etkilidir.


Sirkeli su için

İshalinizin nedeni bakteriyal enfeksiyon ise elma sirkesi antibiyotik özelliği sayesinde bu sorununuza çözüm olabilir. Elma sirkesinde bulunan pektin ise bağırsak spazmlarını hafifletmeye yardım eder.


Elma püresi

Pektin içeren elma püresi bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardım eder. İshal olduğunuzda bir dilim kızarmış ekmeğin üzerine elma püresi sürüp yerseniz mideniz de bulanmaz.


BRAT diyeti uygulayın

Muz, pirinç, elma püresi, kızarmış ekmek ve çaydan oluşan bu diyet ishalle savaşırken güvenilirdir. Aynı zamanda kendinizi doymuş hissedersiniz.

Reklam
Reklam

Bir bardak yayık ayranı için

Ayran da ishale iyi gelen içeceklerden biridir. Hintlilerin yaklaşımına göre ise bir bardak yayık ayranının içine yarım çay kaşığı kurutulmuş zencefil ekleyip günde 3-4 kez içmelisiniz.


Siyah çayı deneyin

Siyah çaydaki tanen maddesinin bağırsaklardaki mukus zarları üzerinde buruk bir hareketi vardır.


Bu da vücudun sıvıları absorbe etmesine ve bağırsak iltihabının hafiflemesine yardım eder.


Ayrıca yaban mersini ve kızılcık yaprak çayı da ishali hafifletmede yardımcıdır.