Yaz ishallerine dikkat

Yaz ayları ile birlikte ishal vakalarında artış görüldüğünü söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hikmet Gedik, su ihtiyacının karşılanmasının önemine dikkat çekti.

Yaz ishallerinin mikrobik ishallerden olduğunu ve ishallere çeşitli bakteriler, virüsler ve parazitlerin yol açabildiğine işaret eden Dr. Gedik, sıcaklıkla birlikte su ihtiyacının da arttığını söyledi. Yaz ishallerinin çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıktığını ifade eden Dr. Gedik, "Diğer bir neden de açıkta beklemiş yiyeceklerdir. Özellikle sütle yapılmış dondurma, yaş pasta vb. yiyecekler, tavuk, tavuk ürünleri ve et, sıcak ortamda üzerinde mikropların üremesiyle çabuk bozularak kusma ve ishalle seyreden enfeksiyonlara yol açarlar. İshalin en önemli belirtisi dışkılama sayısının artması ve dışkının sulu olmasıdır. Genellikle birden bire başlar ve birkaç gün sürer. İshalle birlikte, bulantı, kusma, karın ağrısı, karında buruntu hissi ve ateş bulunabilir" dedi.

Reklam
Reklam

İshal olunca neler yapılması gerektiği konusunda da bilgiler veren Dr. Gedik, şu tavsiyelerde bulundu:

"İshalde en önemli tehlike vücuttan fazla miktarda su ve tuz kaybıdır. Bu kaybı yerine koymak için bir litre kaynatılmış soğutulmuş suya bir çorba kaşığı toz şeker, bir tatlı kaşığı sofra tuzu, bir çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır ve sık aralıklarla içilir. Ayrıca bol miktarda su, ayran, az şekerli çay, soda, çorba vs. sıvı gıdalar alınmalıdır. 24 saatten uzun süren, çok sayıda kusma ve yüksek ateşle birlikte olan ishallerde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Tedavide ise, doktorun önerdiği ishal ilaçları kullanılır. Diyet olarak posasız ve yağsız gıdalar alınmalıdır. Sebze, meyve, kuruyemiş, çikolata ve kızartma gibi besinler yenmemelidir. Yağsız makarna, pirinç pilavı, haslanmış patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk yenebilir. Bol miktarda sulu gıdalar alınmalıdır."

Yaz ishallerinin önlenmesi için kaynağı bilinmeyen veya temiz olduğundan şüphe edilen suların içilmemesi gerektiğini bildiren Dr. Hikmet Gedik, şüpheli suların mutlaka kaynatılmak suretiyle içilmesini tavsiye etti. Ellerin her yemekten önce ve sonra mutlaka yıkanması gerektiğine de vurgu yapan Gedik, açıkta beklemiş, bozulmaya ve kokmaya başlamış yiyeceklerin kesinlikle yenmemesini önererek, yiyeceklerin sıcak havalarda çabuk bozulacağı için günlük hazırlanması, kalanının ise buzdolabında muhafaza edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: