Yaz sıcağında kalbinizi koruyun

"Sıcak hava, yanlış tatil anlayışı ve yanlış beslenme"yle birleşince kalp krizlerine zemin hazırlıyor. Sıcaklığın vücutta tuz ve sıvı kaybına yol açtığını belirten uzmanlar, özellikle kalp damar hastaları için bu durumun tehlike oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Aşırı sıcak ve beraberinde gelen sıvı kaybının kalbi daha fazla çalıştırdığını bildiren uzmanlar, kişinin bu nedenle daha fazla enerji harcamak zorunda kaldığını kaydediyor. Böyle olduğu için kalp-damar hastalarının yaz aylarında sorunlar yaşadığını dile getiren uzmanlar, kalpte bilinmeyen birtakım problemlerin de gün yüzüne çıktığına işaret ediyor. Yazın aşırı yağlı, midenin çok fazla çalışıp vücuda yük getirebileceği besinleri tüketmekten sakınılmasını tavsiye eden uzmanlar, yine sıcak havalarda spor yapılacaksa sabah ya da akşam saatlerinin tercih edilmesini öneriyor. Uzmanlar, güneş ışınlarının direkt olarak geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan da kaçınılması gerektiğini ve açık renkli, ince, pamuklu, bol, havadar, hafif giyeceklerin seçilmesini salık veriyor.

Reklam
Reklam

Amerikan Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Şefi Dr. Genco Yücel, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz sıcaklarında öncelikle sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Sıvı kaybını arttıracak şeylerden kaçınmalı. Çay ve kahve kullanımında aşırıya kaçmamalıdır. Sıcak havalarda aşırı aktiviteden kaçınmak gerekir. Giysiler de mevsime uygun olmalıdır. Açık renkler, ince, pamuklu, bol, havadar, hafif giyecekler seçilmelidir. Bol sıvı alınmalı ve sıvı ihtiyacı alkollü, gazlı, sodalı içecekler yerine su ve ayran gibi içeceklerle karşılanmalıdır. Göğüste ağrı, aşırı terleme ve bulantı gibi belirtiler yaşanıyorsa, derhal bir sağlık kurumuna başvurulmalı" dedi.

Güneş ışınlarının direkt olarak geldiği öğle üzeri 11.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan da kaçınılması gerektiğini vurgulayan Dr. Yücel, "Çıkılacaksa şapka kullanılmalı ve yukarda yazılan tavsiyelere uyulmalıdır. Aslında bu kurallar sadece kalp hastaları değil, herkes için geçerlidir" diye konuştu. Şef Dr. Genco Yücel, aşırı yağlı, midenin çok fazla çalışıp vücuda yük getirebileceği besinlerden kaçınılması gerektiğini de ifade ederek, "Özellikle gündüz saatlerinde ağır yemeklerden uzak durulmalı ve hafif bol sıvı içeren taze sebze, meyveden zengin, fazla yağ yükü olmayan yiyecekler seçilmelidir" diye konuştu. Sıcak havalarda spor yapılacaksa sabah erken veya akşam saatlerinin tercih edilmesini öneren Dr. Yücel, sık ve yeterli oranlarda sıvı almaya çok dikkat edilmesi gerektiğini de bildirdi. Dr. Yücel, muhtemel bir kalp krizinden korunmak için şu tavsiyelerde bulundu:

Reklam
Reklam

"Sigarayı bırakın. Kilo verin. Düzenli spor yapın. Tansiyon, kolesterol ve şeker hastalığınız varsa mutlaka doktor kontrolünde tedavinizi aksatmayın."

Anahtar Kelimeler: