Yaz Sıcakları

Burdur İl Sağlık Müdürü Dr.Sırrı Şenbayram, yaz sıcaklarından olumsuz etkilenmemek için bol su ve tuzlu...

Burdur İl Sağlık Müdürü Dr.Sırrı Şenbayram, yaz sıcaklarından olumsuz etkilenmemek için bol su ve tuzlu gıda tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Yaz mevsiminde saat 10.00 ile 16.00 arasında mümkünse dışarı çıkılmaması gerektiğini belirten Burdur İl Sağlık Müdürü Dr.Sırrı Şenbayram, şöyle konuştu: “Yaz döneminde hava sıcaklığındaki artış, nemdeki artışla birlikte daha fazla etkili oluyor. Gerekli önlem alınmadığı takdirde sağlık olumsuz etkilenir. Sıcaklardan en çok 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayanlar, özürlüler, bakıma ihtiyacı olanlar, gebeler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, şeker, kalp-damar, beyin-damar, kronik solunum sistemi, karaciğer, böbrek ve psikolojik tedavi gören hastalar daha fazla etkilenir. Bu nedenle, günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalı, mecburi olarak dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif bol, sıkı dokunmuş, teri kolay emen pamuk türü kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikli şapkalar ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.”

Reklam
Reklam

AŞIRI HAREKETLİLİKTEN KAÇINILMALI

Aşırı hareketlilikten kaçınılması ve spor yapmak için sabah ve akşam saatlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Şenbayram şöyle konuştu:

“Aşırı hareketlilikten kaçınılmalı, sık sık tuz içeren (tansiyon hastalığı ile aşırı tuzdan etkilenebilecek rahatsızlığı olanlar hariç) sulu gıda almaya dikkat edilmeli, yoğun fizik aktivite spor yapmak için sabah veya akşam vakitleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Risk altındaki yetişkin ve yaşlılar günde en az 2 defa güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmeli, bebekler bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engeliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Kapalı alanlar iyi havalanmalıdır. Güneş gören pencereler perde gibi güneşliklerle gölgelenmelidir.”

ŞAPKA ÖNEMLİ

Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmasını öneren Dr.Şenbayram; sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüksek rakımlarda hava daha serin olmakla birlikte, güneş ışınları daha yakın mesafeden ulaştıkları için güneş yanıkları ve ultraviyolenin zararlı etkileri daha kolay ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağaç ve gölgelik alan bulunmayan yüksek yaylalarda 10-16 saatleri arasında korunmasız olarak doğrudan güneş altında dolaşmaktan kaçınılmalıdır. Şapka benzeri giysilerle baş bölgesi korunmalı, gölgede kalmaya özen gösterilmelidir. Ayrıca, yüksek rakımlı alanlarda oksijen basıncının düşük olmasından ötürü astım, kronik bronşit ve kalp yetmezliği bulunan hastalarda sorunlar yaşayabileceğinden, bu tür hastalıkları bulunanların hekimlerine danışarak yaylalara çıkmaları daha uygun olacaktır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: