Yaz sıcaklarına dikkat

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mithat Ekici, yaz aylarında artan aşırı sıcaklardan dolayı oluşabilecek hastalıklara dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mithat Ekici yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında artan aşırı sıcaklıklardan dolayı bir çok hastalığın oluşabileceğini belirtti. Yaz aylarında oluşabilecek hastalıklara dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunan Dr. Ekici, "Yaz tatili normal okul ve iş hayatı içerisindeki rutin davranış kalıplarının terk edildiği, pek çok kişinin özlemle beklediği bir zaman dilimidir ve çalışan herkesin ihtiyacıdır. Ancak yaz mevsiminin diğer mevsimlerden en önemli farkı, yaz aylarındaki aşırı sıcaklık artışıdır. Aşırı sıcaklarla birlikte artan su ve mineral kayıpları, özellikle çocuklarda, yaşlılarda kalp ve damar hastalıkları olanlarda, diyabetlilerde, bağışıklık sistemi etkilenenlerde akciğer hastalarında birçok olumsuz sonuca yol açmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Yüzme, dalma, plaj futbolu gibi faaliyetlerle uğraşan kişilerin, aşırı su ve tuz kaybının tehdidi altında olduğunu belirten Dr. Ekici, "Aşırı sıcak ve aşırı sıvı kaybı nedeniyle kalp daha fazla enerji harcar ve böylece o güne dek fark edilmemiş sorunlar su yüzüne çıkar. Kış boyunca düzenli sağlık kontrolleri yaptırmayan, sağlıklı beslenme ilkelerine uymayan kimseler, sağlıklı yaşam adına veya kozmetik amaçlarla, kontrolsüz, dengesiz ve sağlıksız bir diyet ve egzersiz programına başlar. Uzun süre düzenli sağlık kontrolü yaptırmayan, risk altındaki kişiler, öncelikle ailesinde kalp ve damar hastalığı olanlar, kalp krizi geçirenler, hipertansifler, diabetikler, obezler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, böbrek hastalığı olanlar, sigara içiciler mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir. Sıcak yaz günlerinde artan terleme nedeniyle artan sıvı ve elektrolit kayıpları muhakkak telafi edilmelidir" şeklinde konuştu.

Güneş ışınlarının direk geldiği öğle saatlerinde, mecbur kalınmadıkça dışarıya çıkılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Ekici, "Güneşli havalarda dışarıya çıkıldığı takdirde açık renkli, bol, hafif ve havadar giysiler tercih edilmeli, aşırı-ağır yemeklerle beslenilmemeli, yağ oranı düşük tutulmalı, sıvı açığı giderilirken alkollü, gazlı içecekler yerine su ve ayran gibi içecek tercih edilmeli, taze meyve ve sebzeden zengin, bol sulu diyet tercih edilmelidir. Hipertansif hastalar, ilaç dozunu gözden geçirmeli insülin kullanan diyabetliler, kan şekeri kontrollerine daha çok itina göstermelidirler" dedi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: