İstanbul Amerikan Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Şefi Prof. Dr. Aydın Aytaç, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında artan sıcakların, kalp rahatsızlığı olanları tehdit ettiğini söyledi. İnsan vücudunda dolaşan kanın çoğunun, yemek sonrası, mide etrafındaki damarlarda toplandığını ifade eden Prof. Dr. Aydın Aytaç, bu sırada kalbin payına düşen kan oranının oldukça azaldığını vurguladı.
Bunun izafi bir azalma olduğunu ve istirahat halindeki veya hafif hareketli bir insanın kalbine rahatlıkla yeteceğini kaydeden Prof. Aytaç, "Bununla birlikte eğer kişi, o sırada kalbinden fazla bir görev talep ederse, yani yemek üstüne dağa tırmanmaya kalkar, koşu yapar, hızlı tempoda yüzer ve benzeri aktivitelerde bulunursa, vücudun bunu yapabilmesi için kalbin daha fazla kan pompalamasına gerek duyulur. Bunun yerine getirilebilmesi için de kalbi besleyen koroner damarlara daha fazla kan gelmesi gerekir. Halbuki kanın çoğu mide etrafında toplandığından, kalbe bu sırada, ihtiyacı olan kan gelmezse, kalp sıkıntıya girer, kalp adalesi, artan oksijen ihtiyacını karşılayamaz, göğüs ağrısı ve bunun devam etmesi halinde, buna bağlı olarak enfarktüs gelişebilir. Kalp ritiminde bozukluklar oluşabilir ve gereksiz bir tehlike davet edilmiş olur. Hele kişinin kalbinde zaten, hafif de olsa bazı sıkıntılar ve rahatsızlıklar varsa, bu tehlike büsbütün artar. Dolayısıyla, hiç kimse, hele kalbinde birtakım sorunları olanlar, hiç bir zaman dolu mideyle fazla efor sarfetmemelidir" dedi.
YANIK VE CİLT KANSERİ UYARISI
Özellikle, aşırı sıcak günlerde ve güneş ışınlarının kuvvetli olduğu saatlerde kalbin oksijen sarfiyatının daha da artacağına dikkat çeken Prof. Dr. Aydın Aytaç, "Efor da eklenirse, oksijen ihtiyacı maksimuma ulaşır. Güneş, yazın sıcak günlerinde çok zararlı olabilir. Sabah ve akşam üstüne doğru güneş altında kalmak çok daha doğrudur. Saat 11:00-15:00 arasında güneşte kalmak son derece sakıncalıdır. Farkına varmadan birinci ve ikinci derecede ciddi yanıklar oluşabilir" diye konuştu.
Tatile gider gitmez uzun süre güneş altında kalmanın, güneş çarpmalarına, büyük ölçüde su kaybıyla dehidratasyona sebep olabileceğini ve bu durumun da ciddi acil tedavi gerektirebileceğini belirten Prof. Aytaç, ayrıca, devamlı maruz kalınan direkt güneş ışığının, uzun dönemde cilt kanserlerine sebep olabileceği uyarısında da bulundu. Prof. Aytaç, tatilcilerin, ağır yağlı, kızartma ve tava yemekleri yerine hafif yiyecekler, ızgara, salata, meyve ve hazmı kolay yiyecekleri tercih etmesini istedi.