Yaz sıcaklarında uykusuzlukla başetme yöntemleri

Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Ferda Korkmaz Özkanoğlu, uykuya dalarken vücut ısısının yarım derece...

Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Ferda Korkmaz Özkanoğlu, uykuya dalarken vücut ısısının yarım derece düştüğünü, ancak yaz aylarında çevre sıcaklığı sebebiyle ısı düşüşünün zorlaştığını, bu sebeple uykuya dalışın güçleştiğini söyledi. Özkanoğlu, öncelikle yatak odası için öğleden sonra güneş almayan ve sade döşenmiş bir odanın tercih edilmesini önerdi.

Uykuya olan ihtiyacın gün ışığı, vücut ısısı, çevre ısısı, ses, duygu durumu, hormonların etkisi gibi birçok mekanizma ile kontrol edildiğini belirten Özkanoğlu, “Bunlardan birinin değişmesi uykuya dalmamızı zorlaştırabiliyor. Örneğin; uykuya dalarken vücut ısımız yarım derece kadar düşüyor. Çevre ısısının fazla olması vücut ısısının düşmesini zorlaştırıyor. Bu nedenle sıcak yaz günlerinde uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede zorluk yaşanıyor.“ bilgisini verdi.
Kişinin yeterli uyumaması halinde ertesi günü uykulu bir halde geçirdiğini anlatan Özkanoğlu, “Uykusunu alamayan kişilerde toplantıda dinleyiciyken veya araba kullanırken uyuklama halleri çok olur. Ayrıca, gündüz baş ağrısı, yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon ve performans düşüklüğü gibi yakınmalar gözlenir.” diye konuştu.
Özkanoğlu, yaz gecelerinde uykusuzlukla baş etmenin yöntemlerini şöyle sıraladı: Yatak odalarımızın yeri çok önemlidir. Yatak odasının öğleden sonra güneş almayan, iyi havalandırılan bir oda olması tercih edilmelidir. Klima kullanımı tavsiye edilebilir ancak çok düşük ısılara ve doğrudan üzerimize gelecek şekilde ayarlanmış klimalar, sağlığımız için tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir. Klima kullanırken amacımız soğutmak değil, ortamı optimum ısıda tutmak olmalıdır. Yatak odalarının basit ve sadece uykuya hizmet etmek için tasarlanmış olması; odada televizyon, kitap, bilgisayar ya da kurutulan çamaşırlar olmaması gerekiyor. Uykuya dalabilmek ve uykuyu sürdürmek için yatak odamızın karanlık olması da bir başka gereklilik. Akşamları yapılan spor, adrenalin seviyemizi yükselterek uykuya dalmamızı zorlaştırabilir. Bu nedenle sporu, günün daha erken saatlerinde yapmayı tercih etmek gerekiyor. Vücut ısımızı yükseltecek kalın, naylon pijamalardan, battaniyelerden uzak durulmalıdır. Uyumadan üç saat öncesinde yemek yemenin bırakılması gerekir.
Yatmadan önce alınacak ılık bir duş en etkili yöntemlerden biridir. Ilık duş, vücut ısımızı düşürmeye yardımcı olur. Bu yöntem çocuklar için de geçerlidir, çocuklarınıza da yatmadan önce duş aldırabilirsiniz. Çocuklar rahat uyusun diye, uyku saatlerinden hemen önce oyun oynatarak yorulmalarını, enerji harcamalarını sağlamak doğru bilinen bir yanlıştır. Çünkü yoğun fiziksel aktivite sonucu vücutta yükselen adrenalinin normal düzeye de inmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süreç boyunca çocuklar uykuya dalamaz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz