Yaz sofralarını şenlendirecek semizotu ile 3 harika tarif! Tadına doyamayacaksınız...

Sofralarımızda kesinlikle bulunması gereken semizotu tarifleriyle karşınızdayız. Faydalarının saymakla bitmeyeceği bu sebzenin, birçok farklı tarifi var. Bugün bu tariflerden 3 tanesini sizlerle paylaşıp, daha önce denemediyseniz tatmanızı sağlamak ve sonrasında sizden gelecek farklı tarif ve yorumları da görmeyi isteriz.

Öncelikle semizotununu biraz tanıyalım. Nelere faydası var, nelere iyi gelir hepbirlikte öğrenelim.

SEMİZOTUNUN FAYDALARI

Omega 3 zengini tek yeşil yapraklı sebze olup kolestrolü azaltır
Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir
İçinde bulunan vitaminler sayesinde ağız ve akciğer kanserine karşı antioksidan görevi görür
Kabızlığı önler
Şekeri dengeler
Kilo vermede yardımcıdır
Çocuk gelişiminde önemli rolü vardır

YOĞURTLU SEMİZOTU YEMEĞİ

Malzemeler:

1 büyük demet semizotu
1/2 çay bardağı pirinç
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 bardak sıcak su
1 kase yoğurt
Tuz
2 diş sarımsak

Reklam
Reklam

Yapılışı:

Orta boy tencereye sıvı yağı koyup, küp şeklinde doğradığımız soğanları ekleyerek kavuralım. Soğanlar pembeleşince, salçayı ekleyip 1-2 dakika çevirelim. Çok iyi şekilde yıkadığımız semizotlarını ekleyelim. Bu şekilde de 3-4 dakika kavurduktan sonra pirinci de ilave edelim 1 bardak sıcak su ve 1 çay kaşığı tuzu da ekledikten sonra, bir kere karıştırıp, tenceremizin kapağını kapatalım. Pirinçler pişene kadar tencerenin altını kısıkta tutatım. Yemek çok sulu olmamalı ancak dibi tutacak gibi olursa 1/2 çay bardağı su ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra da isteğe göre sarımsaklı/sarımsaksız yoğurt ile servis edebilirsiniz.

PEYNİRLİ SEMİZOTU SALATASI

Malzemeler:

1 demet semizotu
1 orta boy domates
1 orta boy salatalık
3 yemek kaşığı dilimlenmiş yeşil zeytin
2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz (unufak olmayacak)
50 gr peynir (beyaz peynir, tulum peyniri ya da lor isteğinize göre. Tulum peyniri ile harika oluyor)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Limon ve/veya nar ekşisi
Tuz

Yapılışı:

Semizotunu iyice yıkayıp, önce olmayacak şekilde doğrayalım. Domates ve salatalığı da yine çok küçük olmayacak şekilde küp küp doğrayıp ve doğramış olduğumuz semizotu ile karıştıralım. Dilimlenmiş yeşil zeytini ve iri dövülmüş cevizleri de ekleyelim. Ayrı bir kapta zeytinyağı, limon/nar ekşisi ve tuzu karıştıralım. Bu karışımı hazırlamış olduğumuz salatanın üzerine dökelim ve karıştıralım. Yaptığımız salatayı bir servis tabağına alalım. Tarifte belirttiğim peynirler arasından damak tadınıza uygun olanı seçip, salatanızı süsleyip servis edebilirsiniz.

Reklam
Reklam

SEMİZOTLU TAVUK

Malzemeler:

1 bardak semizotu
2 adet tavuk göğsü
3 adet domates
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
Tuz
Karabiber

Yapılışı:

Tavukları yağsız tavada pişirelim. Domatesleri rendeleyip ardından biberleri ufak ufak doğrayalım. Yağsız tavada pişirdiğimiz tavukları domates, biberler ve baharatları ekleyerek biraz daha pişirelim. Domates ve biberle pişen tavukları alıp, tavada kalan sosa semizotunu ilave edelim. Biraz kısık ateşte pişirdikten sonra tavuğun yanında servis edebilirsiniz. Arzu ederseniz tavuğun üzerine kaşar peyniri koyup 5 dakika fırınlayabilirsiniz.