TRABZON (İHA) - Yaz tatiline kilolarından kurtularak girmek isteyenlerin şimdiden uzmanlarca hazırlanacak beslenme ve spor programına uymaları gerektiği belirtildi.
Özel İmperial Hastanesi diyetisyenlerinden Fatmagül Tuna, diyetin kişinin beslenme şeklinin düzenlenmesi ve sağlıklı beslenmesi anlamına geldiğini ifade ederek yaz aylarında kilo sorunu olanların, "sıkı zayıflama" adı altında dengesiz beslendiklerini söyledi.
Yaza formda girmenin ve formu korumanın yapılacak bazı davranış değişiklikleri ile mümkün olacağını belirten Tuna, sağlıklı zayıflamak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu:
"Belirli bir yerde oturarak yiyin. Yemek biter bitmez masayı hemen terk edin. Yemek yerken başka şeylerle (gazete okuma, televizyon seyretme gibi) uğraşmayın.
Masaya yemeği servis tabağı veya kasesiyle getirmeyin. Lokantada ekmeğin masadan kaldırılması için garsonu uyarın veya uzak bir yere koyun. Evde Enerji yoğunluğu yüksek yiyecekler (tatlılar v.b) bulundurmayın. Yiyecekleri görmeyeceğiniz şekilde dolaplarda tutun. Yiyecek alışverişine yemek yedikten sonra, tok karnına çıkın. Yiyecekleri önceden planlayın ve ona göre satın alın. Özel günleri ve günlerde neler yeneceğini önceden planlayın. Kalan yemeği uygun bir şekilde paketleyerek başka bir zamanda kullanmak üzere dondurun. Aile bireyleri ile konuşarak yanınızda uygun olmayan yiyecekleri yememelerini sağlayın. Çevrenizi yememeniz gereken yiyecekleri ikram etmemeleri ve hediye olarak getirmemeleri konusunda uyarın (örneğin tatlı yerine sebze-meyve istenebilinir). Canınız sıkıldığında bir şeyler atıştırma yerine başka aktivitelerle meşgul olun. Yavaş yiyin, lokmaları küçültün, yavaş ve iyi çiğneyin. Her lokmadan sonra çatalı bırakın. Yemeği birkaç dakika bırakarak yanınızdakilerle konuşun. Aralarda canınız bir şeyler yemek istediğinde 10-15 dakika bekleyin. Bu sırada yeme isteği kaybolabilir
Masaya yemeği küçük tabakta getirin. Aile bireyleriyle birlikte yiyorsanız önce onların tabaklarını koyun, kendinize az bırakın. Tabakta yemeğin yağlı kısmını bırakın
Yeme isteği duyduğunuzda su için. Yememeniz gereken herhangi bir yiyeceği çok istiyorsanız yiyin, fakat o yiyecekle aldığınız kaloriyi yürüme veya başka bir aktiviteyle harcayın. Özel bir olay nedeniyle (parti gibi) diyet dışındaki yiyeceklerden yiyin, fakat onu izleyen öğünü sadece sebze salatası ile geçiştirin. Öğün aralarında yeme isteği duyduğunuzda su için ve bir süre bekleyin. Açlık duygusu geçmiyorsa enerjisi düşük sebze- meyve (salatalık, havuç, marul, küçük meyve v.b) yiyin."
"GEREĞİNDEN FAZLA GIDA TÜKETMEYİN" Tüketilen gıdaların çeşitlilik açısından zengin olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Tuna, uyarılarını şöyle sürdürdü:
"Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemli koşulu tek taraflı beslenmemekten geçer. Tabiatın size sunmuş olduğu çok çeşitli meyve, sebze, ekmek, süt ve süt ürünleri tüketmeniz sizi daha dinç ve dinamik kılacaktır. Meyve yemeyi bir alışkanlık haline getirin. Ancak her meyveyi kendi mevsim ve sezonunda yemek gerekmektedir. Suni şekilde olgunlaştırılan meyvelerin ve konservelerin içinde olması gereken vitamin ve minerallerin az olduğunu bilmeniz gerekmektedir.Almış olduğunuz enerji/kalorinin miktarı önemlidir. Gereğinden fazla gıda tükettiğinizde vücut onu yağa dönüştürerek depolayacaktır. Vücudunuzda bulunan tüm yağ depolarının temelinde fazlaca alınan gıdalar yatmaktadır. Vücudun gereksiniminden daha az enerji/gıda aldığınızda ise yaşamınızı sürdürebilmeniz için ilk olarak depo edilmiş olan enerji kaynakları kullanılacaktır. Bu durum ancak gerçek anlamda vücudunuzda yağ depoları varsa anlamlıdır, yoksa bu durum adale erimesini beraberinde getirir. Tükettiğiniz yağı sınırda tutunuz. Gözle görülen yağlardan sakınmalısınız. Kızartmalardan, kavurmalardan ve soslardan uzak durmalısınız. Ancak gözle görülmeyen gizli yağlar karşısında da daha dikkatli olmalısınız. Alış veriş yaptığınız gıdalarda yağsız olanlara öncelik veriniz, katı yağlardan sakınınız. Salatalarda zeytin yağ, yemek pişirirken ise diğer sıvı yağları-ay çiçek, mısırözü, soya vb. kullanınız. Her gün taze sebze, meyve ve tahıl ürünleri tüketmeyi alışkanlık haline getiriniz. Vitamin hapları yerine vitamin ihtiyacını taze sebze ve meyve tüketerek dengeleyiniz. Sebze, meyve ve tahıl ürünlerinin içinde ayrıca sağlıklı bir yaşam için ihtiyacınız olan mineraller ve posa da yeterli derecede bulunmaktadır. Tatlılardan uzak durmalısınız. Yemek olarak tükettiğiniz şeker fazlası vücudunuzda hemen yağa dönüşmektedir. Ayrıca tatlılar ve rafine şekerler kalitesiz karbonhidratlardır. Bunların gereksiz yere vücudunuzda yağ olarak depolanmasını istemezsiniz."
"SUNİ TATLANDIRILMIŞ LİMONATA VE MEYVELİ İÇECEKLERİ TERCİH ETMEYİN"
Diyetisyen Fatmagül Tuna, meyve ve sebzelerde bulunan C vitamini ve Beta karotenin güçlü antioksidan özelliği gösterdiğini de vurgulayarak "Sebze ve meyvelerde kırmızı, mor, eflatun, ve mavi rengi veren antosiyanin, beyaz ve krem gibi renkleri veren antoksantin gibi pigmentlerin güçlü antioksidan etkileri vardır. Bu maddeler özellikle böğürtlen, ahududu, dut, çilek gibi meyvelerde ve kırmızı lahana, kırmızı turp ve pancar gibi sebzelerde bulunur. Su olarak asıl burada belirtilmesi gereken ve söz konusu olan sıvıdır. Buna dahil olanlar ise; su- ayran- soda-taze meyve ve sebze sularıdır. Suni tatlandırılmış limonata ve meyveli içecekleri pek tercih etmemek gerekir. Aşırı alkol tüketimi boş kalori olduğundan sağlıksızdır. Almış olduğunuz alkol su olarak kabul edilmez. Sağlıklı ve dengeli beslenme anlamında günde en fazla 25 gram saf alkol almak dolaşım sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Bu iki bardak şaraba veya 300 ml biraya tekabül etmektedir. Günde en az 2-2,5 litre su içmeyi alışkanlık haline getiriniz. Sabah kalktığınızda ilk yapmanız gereken görevlerinizin başında bir-iki bardak su içmek olmalıdır. Yemeklerden yarım saat önce su içiniz, yemek esnasında ve yemekten hemen sonra su içmeyiniz. Yemekten en erken yarım saat sonra su içmeniz önemlidir. Sıcak havalarda ve terlediğiniz durumda sıvı alınımını kaybettiğiniz ölçüde takviye ediniz. Dönem dönem saunaya veya hamama giderek terlemek sağlıklıdır. Ancak terleyecekseniz bol su içmeyi ihmal etmeyiniz" dedi.