Yazar Uğurluel: “barok Mimarisini Selçuklular Buldu”

Araştırmacı-yazar Talha Uğurluel, “Avrupalılar Barok mimariyi bulmadan 300 sene önce Selçuklular bulmuş ve mimari eserlerinde...

Araştırmacı-yazar Talha Uğurluel, “Avrupalılar Barok mimariyi bulmadan 300 sene önce Selçuklular bulmuş ve mimari eserlerinde kullanmışlardır” dedi.

Pendik Belediyesi’nin Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlediği konferansta Selçukluları anlatan Talha Uğurluel, “Selçukluları yakından tanımaya ihtiyacımız var. Orta Asya’dan Anadolu’ya geldiler ve burada yayıldılar. Büyük bir medeniyetle Anadolu’nun kapılarına geldiler. Bugün Diyarbakır’daki surları yapılandıran Alpaslan ve Sultan Melikşah’tır. Diyarbakır’daki Ulu Camii’ni Sultan Melikşah yaptırmıştır. Bu yapıyı Şam’daki Emeviye Camii’nden esinlenerek yaptırmıştır. Diyarbakır Külliyesi, Melikşah’ın Anadolu’daki en önemli eseridir. Biz ne yazık ki bize ait değerleri unuttuğumuz gibi, bir daha hatırlamayalım diye üzerine bir sıva çekmişiz” dedi.

Reklam
Reklam

Selçuklu eserlerinde Avrupa mimarisini 15. yüzyıldan sonra tamamen etkisi altına alan ünlü Barok mimarisinin görüldüğünü belirten Uğurluel, “Avrupalılar Barok mimariyi bulmadan 300 sene önce Selçuklular bulmuş ve mimari eserlerinde kullanmışlardır. Selçuklular özellikle Barok mimarisi ile çok güzel kapı motifleri inşa etmişler” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: