Yazarlar kapatma davasını nasıl yorumladı?

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın AKP hakkında açtığı davayı kabul etti. Peki yazarlar Anayasa Mahkemesi'nin bu kararını nasıl değerlendiriyor?

AKP'ye kapatma davasında süreç nasıl işleyecek?

Dünya basını: Siyasi felç kapıda

7'ye 4 mağlup - Nazlı Ilıcak (Sabah)

Anayasa Mahkemesi, bekleneni yaptı. Yargıtay Başsavcısı'nın tek başına hareket etmediği baştan beri belliydi. Abdullah Gül açısından ortaya çıkan "7'ye 4" netice de, AK Parti'nin en az 7 üyenin kararıyla kapatılacağını gösteriyor. Aslında, 367 kararını da hatırlarsak, sonucun 9'a 2 olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Sadece Özal'ın atadığı Haşim Kılıç ve Sacit Adalı, her zamanki gibi diğerlerinden farklı davranacaktır. Bir ülkenin mukadderatı, ekonominin geleceği, birkaç hâkimin, bir de savcının keyfine terk edilebilir mi? Anayasa Mahkemesi şimdi, başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliğini ele alacak; esastan iptâl etmeyecek ama bu düzenlemenin başörtüsünün serbest bırakıldığı anlamına gelmediğini söyleyecek. Yüksek Öğretim Kanunu ek 17'de olduğu gibi, yetkili olmamasına rağmen, yorum yapacak.

Reklam
Reklam

AKP'ye kapatma davasında süreç nasıl işleyecek?

Dünya basını: Siyasi felç kapıda

Bu durumda, AK Parti, herhalde fazla ısrarlı davranmayarak kendinden beklenen o meşhur " geri adımı " atacak. AK Parti, sandıkta galip, mahkemede 7'ye 4 mağlup.

Duvara asılacak fotoğraf - Ertuğrul Özkök (Hürriyet)

Ülkemizin selametini istiyorsak, hepimiz bu dava sürecini, sadece kendi menfaatimiz veya ideolojimize uygun değerlendirmekten vazgeçip bu süreci nasıl ülkemizin lehine çevirebiliriz ona bakmalıyız. Daha açık yazayım.

AKP'ye kapatma davasında süreç nasıl işleyecek?

Dünya basını: Siyasi felç kapıda

Ülkemiz tehlikeli biçimde kutuplaşmıştır. Bu kutuplaşma bir bakımdan çok kötüdür, ama bir bakımdan da ilerisi için sağlam bir "mutabakatın kurulması" açısından mükemmel bir fırsata çevrilebilir. Başbakan Tayyip Erdoğan, kendisini "nihai hesaplaşmaya" kışkırtan fanatiklere kulağını tıkayıp bu süreci hem kendisi hem de Türkiye açısından güven verici, halkın tamamını kucaklayıcı bir siyasetin başlangıç vuruşu haline getirebilir. Ben böyle bir yeni siyasetin mahkeme üzerinde de çok etkili olabileceğini düşünüyorum.

Yargı'nın ipoteği - Mümtazer Türköne (Zaman)

Anayasa Mahkemesi, Başsavcı'nın açtığı Pandora'nın Kutusu'nu kapatabilir ve Türkiye'yi belirsizliklerin yol açacağı kötülüklerden uzak tutabilirdi. Bunu yapmadı. Yargı'nın ülke üzerine koyduğu ipoteği onayladı. Yargının koyduğu ipotek, Türkiye'nin yönetilemez bir ülke haline gelmesi demek. Çünkü bu ipotek, yürütmenin ve yasamanın elini kolunu bağlamak, onu her alanda mefluç bırakmak demek.

Reklam
Reklam

AKP'ye kapatma davasında süreç nasıl işleyecek?

Dünya basını: Siyasi felç kapıda

Türkiye, uluslararası bir krizde köşeye sıkışmadı. Ulusal çıkarlarından, bu dış baskı ile taviz vermedi. Siyasî ve askerî alanda zayıflığının bedelini ödemeye mecbur bırakılmadı. Ekonomisinin zayıflığından dolayı ele güne muhtaç olduğu için perişan olmadı. Bütün bu sonuçların hepsini Türkiye'nin önüne ağır faturalar olarak getirecek darbe, dışarıdan değil kendi içinden geldi. Yargı, tek bir hamle ile kendi yolunda gitmekte olan geminin içinde kocaman bir delik açtı. Muhtemeldir ki açtığı deliğin kapatılmasına engel olmak için her şeyi yapacak.

Sil baştan fırsatı - Güngör Mengi (Vatan)

Anayasa Mahkemesi'nin AKP iddianamesini kabul ettiğinin ertesi günü Başbakan'ın İsveç'e gitmesi çok ilginç... Herkes merak edecek şimdi. Partisinin kapatılması tehlikesine karşı "KralIın yardımı ile" uluslararası bir ret cephesi mi oluşturmaya çalışıyor Başbakan yoksa daha masum bir arayışla bu huzur ülkesinde stresten azade birkaç gün geçirmek hayali mi kuruyor? Eğer hevesi sadece "bir tatlı huzur almak" ise ona bu özlemini Türkiye'de de tatmin edebileceğini söyleyebiliriz. Meselâ yargı sürecini vakarla karşılamak ve yöneltilen suçlamaları AKP'nin hak etmediğini dolaylı olarak ortaya koyacak uygun hamleler gerçekleştirmek, aradığı huzuru Başbakan'a ve partisine kısa zamanda sağlayabilir. Hem de bu huzur kalıcı olur. Kalıcı olmasının ötesinde millet de paylaşır.

Reklam
Reklam

AKP'ye kapatma davasında süreç nasıl işleyecek?

Dünya basını: Siyasi felç kapıda

Çünkü Anayasa'ya saygılı bir iktidarın sağlayacağı huzura bizim de çok ihtiyacımız var! Ama AKP'nin içine tutulacak bir ayna böyle bir umudu yansıtmıyor. Yüzde 47 oyun hukuka boyun eğdirebileceğine inanan bir çoğunluk partide var gibi görünüyor. "Kontrolsüz güç güç değildir" sözünün sadece oto lâstiği reklâmı olduğunu sanıyor hukuk devletini hazmedememiş siyasetçiler. Çıktıkları macera yolculuğuna AKP yönetimi sonuna kadar gidecek mi, bilmiyoruz ama bir süre böyle devam edecekler; belli. Şimdi güzel ülkemiz hukuka takla attırma olimpiyatlarına ev sahibi olacak!

Oybirliğiyle kanuni hukuksuzluk ihtimali - Perihan Mağden (Radikal)

Cebime 14:42'de düşen mesaj "Anayasa Mahkemesi Heyeti, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davayı OYBİRLİĞİYLE kabul etti. Abdullah Gül'e ilişkin kabul kararı ise, oy çokluğuyla alındı," diyor. Yani: Cumhurbaşkanı'nın mahkemelenmesi/cezalandırılmasıyla ilgili bir-iki kişinin itirazı olmuş ki, OY ÇOKLUĞUNA düşmüşler. İktidardaki AK Parti'nin kapatılmasına 'bakılması' hususunda AliKıranYargıKesenler HEM FİKİRLER. Hep fikirler. AYNI fikirdeler. Abdullah Gül'ün cumhurumuzun başkanı olması ihtimali semalarda belirdiğinde, "Olmaz böyle şey! İtidal! Uyarı! Tedbir! Uzlaşı! Uzlaşı!" diye cırrlayan demokrasiözürlü aklıevvel devletçiler haklıymışlar yani. Onlar NE kadar devletleriyle özdeşşleşiyorlarsa zira, o denli Doğru Okumalar yapmaya (Bu Devlet'in güç bağımlılarına dair özünden yalakalanmaktan) muktedirler. Muktedirler. "Uzlaşı! Uzlaşın! Uzlaşma! 367 de çakarız, herrr türlü çamura da yatarız" diye çığlıklanırken, BİR BİLDİKLERİ varmış. Onlar BİR bilirlermiş ve fakat herrr şeyi anlarlarmış. Çok anlayışlı, dip derin köşe bucak kavrayışlılarmış.

Reklam
Reklam

AKP'ye kapatma davasında süreç nasıl işleyecek?

Dünya basını: Siyasi felç kapıda

Oy birliğini; Onuncu Yıl Marşı'nı şahrem şahrem haykırarak ve göbek atıp kına yakarak kutlamalarını öneriyorum. Özden Örnek'e 'ait olduğu söylenen' Darbe Günlükleri'nin BİZZAT BU MÜTHİŞ KOMUTA-NIMIZA AİT OLDUĞU Mahkeme'de kanıtlandı. Hoş; Kral'ı olsa yazamazdı. Balzac'ı olsa; Emekli 1 Kuvvet Komutanımızın pervasızlığında ve detaycılığında kaleme alamazdı. Balık, BAŞTAN BELLİYDİ. İki elliydi.

Kararın anlamı - Fehmi Koru (Yeni Şafak)

Başbakan Tayyip Erdoğan 'bir geri adım atma' talebinde bulunanlara kulak verip başörtüsü yasağının devam etmesine yeşil ışık yakmış olsaydı, Anayasa Mahkemesi, dün, Ak Parti'yi kapatmayla sonuçlanabilecek süreci başlatma kararı alır mıydı? Anayasa Mahkemesi '367' ile ilgili kararı aldığında, bu kararın bazı çevrelerin telkiniyle verildiği yolunda -bizim hepsini elimizin tersiyle reddettiğimiz- çeşitli söylentiler çıkmıştı; acaba benzer söylentiler kapatma sürecini başlatan yeni karar sonrasında da çıkacak mı?

AKP'ye kapatma davasında süreç nasıl işleyecek?

Dünya basını: Siyasi felç kapıda

Bu iki sorunun vardığı sonuç aynı: Siyasî süreçle yakından ilişkili davalara bakmak zorunda kalması Anayasa Mahkemesi'nin hiç zedelenmemesi gereken imajını ciddi biçimde olumsuz etkiliyor. Kamuoyunda yeterince güçlü bulunmayan, alelacele hazırlandığı için eksiklikleri olduğunu raportörün de kayda geçirdiği bir iddianameyi parti kapatma sürecini başlatmak için yeterli bulmakla, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'ya destek çıkmış oldu.

Reklam
Reklam

Bu işi Erdoğan-Baykal uzlaşması paklar - Murat Yetkin (Radikal)

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, beklenen kötü haberi aldığında Paris'teydi. CHP lideri Deniz Baykal da oradaydı. Her ikisi de 2015 EXPO Fuarın'ın Milano'ya değil, İzmir'e gitmesine destek vermesi için oradaydılar. Ülke görüntüsü şuydu: Kurucusu olduğu ve iktidara taşıdığı partinin kapatılması, ayrıca siyasetten yasaklanması istenen bir cumhurbaşkanı ve o cumhurbaşkanının seçilmesine başından beri karşı olmuş, zorunlu olmadıkça konuşmayan, konuştuğunda söylediklerini boşa çıkarmak için elinden geleni yapan ana muhalefet partisi lideri, sözüm ona birlikte o ülkenin bir şehrine itibarlı bir proje getirmek için çalışıyorlardı.

AKP'ye kapatma davasında süreç nasıl işleyecek?

Dünya basını: Siyasi felç kapıda

Gül ve Baykal'ın birbirlerine kameralar önünde mütebessim davranışı size ne kadar inandırıcı geldi? Türkiye ile dışarıdan ilgilenenlere ne kadar inandırıcı gelmiştir sizce? Neticede ne yazık ki İzmir kaybetti, Türkiye kaybetti. Belki yalnızca dünkü tablo nedeniyle değil, ama ülke sıkıntılı bir zamanda bir oh dahi çekemedi.

Reklam
Reklam

Anayasa Mahkemesi'nin kabul kararının anlamı - Fikret Bila (Milliyet)

Anayasa Mahkemesi, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davayı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dışında oybirliğiyle, Abdullah Gül'le ilgili bölümü de oyçokluğuyla kabul etti.Bu karar ne anlama geliyor?

Esastan görüşülecek

Bu kararın anlamı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın AKP'nin kapatılması istemiyle açtığı davanın esastan görüşüleceğidir. Anayasa Mahkemesi, kendi prosedürü içinde davayı yürütecek. AKP'nin savunmasını alacak, Başsavcı'nın iddialarını tek tek karara bağlayacak. Davanın esastan görülme süreci, dünkü kararla başlamış oldu.

AKP'ye kapatma davasında süreç nasıl işleyecek?

Dünya basını: Siyasi felç kapıda

Kabul kararı

Anayasa Mahkemesi'nin davanın esasına geçmeden bir kabul kararı oluşturması da anlam taşıyor. Bu karar, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) yargıca tanıdığı iddianameyi geri çevirme yetkisinin Anayasa Mahkemesi için de geçerli olacağını gösterdi. Bu konuda bir tartışma vardı. Bazı hukukçular, kapatma davasının ceza davası değil tedbir davası olduğunu öne sürerek; ayrıca bir "kabul kararı" üretmeye gerek bulunmadığını savunuyorlardı. Yüksek Mahkeme, bu tartışmayı da geride bırakmış oldu. Anayasa Mahkemesi, dünkü kararından önce DTP'nin kapatılması istemiyle açılan davada da "kabul kararı" almıştı. Yüksek Mahkeme'nin bu kararları, CMK'nın uygulanması açısından bir içtihat oluşturdu.

Reklam
Reklam