Yazıcı: Kayıtdışı Ekonomi, Kayıtdışı Istihdamla Bağlantılı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kayıt dışı ekonominin kayıt dışı istihdamla bağlantılı olduğunu belirterek,...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kayıt dışı ekonominin kayıt dışı istihdamla bağlantılı olduğunu belirterek, işsizlik oranındaki bir birimlik artışın kayıt dışı ekonomide 1,7 birimlik artışa neden olduğuna dikkat çekti. Yazıcı, kayıt dışı ekonominin en önemli 5 nedenini de vergi yükü, ekonomik krizler, vergide adaletsizlik, cezaların caydırıcı olmaması ve ayakta kalma çabası olarak sıraladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) tarafından İstanbul'da düzenlenen ‘Kayıt Dışı Ekonominin Etkileri’ konferansına katıldı. Konferansta konuşma yapan Bakan Yazıcı kayıt dışı ekonominin yanı sıra gümrük, kaçakçılıkla mücadele, elektronik ticaret, lisanslı depoculuk, tüketicinin korunması ve piyasa gözetimi gibi konulara da değindi.

Reklam
Reklam

Hayati Yazıcı, kayıt dışı ekonominin ortaya çıkmasına zemin hazırlayan unsurların iş kurma ve işletmeye yönelik maliyetli düzenlemeler, kurumlara olan güvensizlik, yetişmemiş insan sermayesi, ekonomik eşitsizlik, sosyal güvence eksiklikleri ve finansmana ulaşımda yaşanan sıkıntılar olduğunu dile getirdi. Bu unsurları ortadan kaldıracak yöntemin ise siyasi ve ekonomik istikrar, kredi kartı kullanımı, bankacılık sektörünün gelişmesi, mali değişiklik ve yönetim olduğunu belirtti.

Kaçakçılıkla mücadelenin en etkin yönteminin gümrüklerde yapılacak kontrol olduğuna işaret eden Bakan Yazıcı, başta akaryakıt olmak üzere, sigara, şeker, çay gibi ürünlerle ilgili çalışmalar yaparak ekipler kurduklarını ve eylem planları hazırladıklarını söyledi. İletişim ve bilgi teknolojisindeki gelişmelerin yeni ticaret şekilleri ve kavramları ortaya çıkardığına da dikkat çeken Gümrük Bakanı, elektronik ticaretin gelişmesinin ve ticaretin internet aracılığıyla yapılmasının ticaretin kayıt dışına çıkmasını önlediğinin altını çizdi.

Reklam
Reklam

Ticaretle uğraşan esnafın iş kurma ve işletme maliyetlerini azaltmak için Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) kuracaklarının müjdesini veren Hayati Yazıcı, sistem sayesinde ticaret sicil kayıt zorunluluğu, bütün ekonomik birimlerin sisteme dâhil edilmesini amaçladıklarını söyledi. Yazıcı, projenin 28 Aralık 2012’de tamamlanacağını açıkladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: