Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şirkete borçlanmalar yüzünden birçok şirketin 5-10 yılda tarihe gömüldüğünü belirterek, yeni Türk Ticaret Kanunu'nda bunun yasaklandığını kaydetti. Yazıcı, “Bizim sermayesini koruyan ve arttıran, ortaklarının kişisel harcamalarını finanse etmeyen, ticaret hayatının içerisinde yıllara meydan okuyan şirketlere ihtiyacımız var.” dedi.
Hayati Yazıcı, Kocaeli Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Burada yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında açıklamada bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı, yeni kanun hazırlanırken dünya ekonomisinin son 50 yılda karşılaştığı değişimin gözönünde bulundurulduğunu söyledi. Serbestleşen uluslararası ticaret, hızlı kazanan uluslararası sermaye dolaşımı ve 1,5 trilyona yaklaşan yabancı sermaye yatırımlarının yeni Türk Ticaret Kanunu'nun hazırlanmasına neden olduğunu kaydeden Yazıcı, “Tüm bu gelişmeler çağın ticaret ihtiyaçlarına uygun yeni maddi hukuk kurallarının ortaya çıkmasını bir mecburiyet haline getirmiştir. Ekonomik hayatta değişim akıl almaz bir hızla devam ederken ekonomik hayat yön veren düzenlemelerin de bu süreçle uyumlu hale getirilmesi kaçınılmazdı.” diye konuştu.
En büyük iddialarının uluslararası piyasada etkin bir küresel oyuncu olmak olduğunu dile getiren Yazıcı, yeni Ticaret Kanunu'nu bunun için atılan en önemlisi olarak niteledi.
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda en çok tartışılan konulardan birisinin şirketlerin internet sitresi kurlma yükümlülüğü oplduğunu ifade eden Hayati Yazıcı, şirketlerin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Gümrük ve Ticaret Bakanı, “2011 yılında yaklaşık 680 milyar dolar olduğu tahmin edilen dünya e-ticaret hacminin 2015 yılında 1,4 triyon dolara çıkacağı öngörülüyor. Bu çerçevede ticaret erbabımızın dünyanın bu değişimine paralel olarak kendini yenilemesi son derece önem taşımaktadır. Yeni TTK ile gelen internet sitesi yükümlülüğü işte bu değişimi de kendiliğinden sağlayacaktır. Şirketlerin internet sitesinde, şirketin finansal tablolarını ve raporlarını herkes görebilecek. Yani şirket kısaca şeffaf olacak. Raporlar anlaşılabilir olacak.” diye konuştu. Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirketlerin internet sitesi kurma zorunluluğu 1 Temmuz 2013 tarihinde uygulamaya gireceğini kaydetti.
Ticaret çevrelerinde en fazla tartışılan husus da pay sahiplerinin şirkete borçlanmalarının yasaklanması olduğunu belirten Yazıcı, bu düzenleme ile ticari hayatta yaygın olarak kötüye kullanılan bir uygulamaya son vermeyi amaçladıklarını söyledi. Bugüne kadar şirket ortakları şirketlerinden hep borç paralar aldıklarını ancak bu paraları kişisel harcamaları için kullandıklarını dile getiren Yazıcı, bu paraların şirket kasalarına ya hiç geri dönmediğini ya da uzun bir sürenin sonunda döndüğünü belirterek, “Sonuç olarak çekilen bu paralar şirket kaynaklarını zedeledi. Şirket kasalarında 'kara delikler' açıldı.” dedi.
Bu harcamalarla şirketlerin büyüme dinamikleri, yeni alanlara yatırım yapma potansiyelleri, istihdam potansiyelleri ağır yaralar aldığını ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:
“Kaynaklar alternatif alanlarda kullanılamadı. Böylece sermayeyi koruyamayan şirketlerimizin ömürleri azaldı. Ülkemizde faaliyet gösteren şirketlerimizin ortalama ömürlerini incelediğimizde 5-10 yılı geçmiyor. Birçok gelişmiş ülkelerde şirket ömürleri yüzyıllar ile ölçülürken bizde şirketler büyük bir heyecan ve hevesle kuruluyor fakat birkaç sene sonra kapanıyor. Bizim sermayesini koruyan ve arttıran, ortaklarının kişisel harcamalarını finanse etmeyen, ticaret hayatının içerisinde yıllara meydan okuyan şirketlere ihtiyacımız var. Yeni Türk Ticaret Kanunu tamamen ticaret erbabımızın dünyadaki rekabet gücünü arttırmak üzere hazırlanmıştır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz