Yazıcı: Suriye’ye ümitsiz olunan noktada yapılması gereken neyse yapılacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’nin Suriye’nin insan hak ve özgürlüklerinde ümitsiz olduğu noktada...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’nin Suriye’nin insan hak ve özgürlüklerinde ümitsiz olduğu noktada yapılması gereken neyse, onları uluslararası ilişkiler düzeyinde gerçekleştireceklerini söyledi.
Bakan Yazıcı, Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Tokat Günleri’nin açılışının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’de Suriye ile ilgili ekonomik yaptırımları konusundaki sorulara değinen Yazıcı, “Sayın Başbakan'ımızdan Suriye ile ilgili detaylarını almadan yorum yapmak doğru değil. Ama biz, Ortadoğu coğrafyasında olup bitenler konusunda hassasiyet içerisindeyiz. Suriye ile 59 yıl sonra devlet başkanı düzeyinde ilk ziyaretimiz bu hükümet zamanında oldu. Aramızda daha önce geçen soğuk dönemi sıcak atmosfere dönüştürmüştük. Suriye ile Başbakan'ımız arasında sıcak diyalog ortamı vardı. Bütün bunlara güvenerek başlayan bir değişim dönüşümün çok daha insan haklarını gözetecek şekilde devam etmesini arzu ederdik. Bütün temennimiz Suriye’nin değişim ve dönüşümünün insan hak ve özgürlükleri bağlamında cereyan etmesidir. Bu noktada ümitsiz olduğumuz bir yere geldiğimizde yapılması gereken neyse, onları da uluslar arası ilişkiler düzeyinde gerçekleştiririz. Başbakan'ımız döndüğünde göreceğiz.” açıklamasında bulundu.
Bakan Yazıcı, Suriye’ye olası bir yaptırım konusunda da bakanlık ve kuruluşların hazırlıklı olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

"MİLLETİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ KİMSE BOZAMAZ"
Tokat Günleri’nin açılışında konuşan Bakan Yazıcı, birlik ve beraberliğe vurgu yaptı. Son günlerde gerçekleştirilen hain saldırılara değinen Bakan Yazıcı, “Bu ülke hepimizin, Türkiye hepimizin. Bizim en büyük zenginliğimiz millet olarak kardeşliğimizdir. Bizim kardeşliğimizi hiçbir maddi değer satın alamaz. Bu kardeşliğimizi bozacak, fitne sokacak, insanlarımızı katledecek hiçbir sebep öne sürülemez. Devletimiz, hükümetimiz güçlü; en güçlü olan da milletimiz. Tarih boyunca hiçbir zaman bütün faaliyetlere Türk milleti boyun eğmemiş ve pes etmemiştir. Herkesin aklını başını alması gerekiyor. Eline silah alarak hiçbir sonuç elde edilemez. Hükümetimiz milletimiz kararlı. Bize olan güveninizi sürdürmenizi istiyorum.” ifadelerini kullandı.

ÜRÜNLER TOPTANCI HALİNDE KAYIT ALTINA ALINACAK
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 1 ocak 2012’den itibaren yeni hal kanunun yürürlüğe gireceğini de hatırlatarak, kanunla birlikte Türkiye’de 26 milyon ton sebze, 16 milyon 600 bin ton meyvenin oluşturduğu 56 milyar liranın kayıt altına alınacağını kaydetti.
Bu ürünlerin toptancı hallerinde kayıtlarının yapılacağının altını çizen Yazıcı, şunları söyledi: “Bütün ürünler toptancı halinden geçecek değil, ancak kayıt altına alınacak. Hal kayıt sistemini tamamlamak üzereyiz. Onun da devreye girmesiyle meyve ve sebze üreticisinin hakkını korumak ve ona göre yolunu belirleyeceği bir sistem ve ürünün pazarlanması, paketlenmesi sürecinde tüketici haklarının korunduğu modern bir sisteme geçiyoruz.”

Reklam
Reklam

"İLLERİN TANITIM GÜNLERİ ÖNEMLİ"
Ankara’da 5 yıldan bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen illerin tanıtım günlerinin önemine değindi. Bu tür etkinliklerin önemli sonuçlara vesile olduğunu belirten Yazıcı, “Değişik yerlere göç etmiş, yaşayan kardeşlerimiz doğduğu büyüdüğü ili, etkinliği söz konusu olunca anılarını tazelemek ve doğduğu coğrafyanın etkinliklerini gözlemlemek açısından bir araya geliyor.” dedi.
Birçok Tokatlının burada hasret gidereceğini söyleyen Yazıcı, Tokat’ın tarihi ve kültürel önemine vurgu yaptı. Tokat’ın 6 bin yıllık geçmişinin olduğunu ve üzerinde 14 devletin kurulduğunu hatırlatan Yazıcı, “Hem tabiat güzellikleri hem de tarih ve kültürel değerleri bakımından çok zengin bir illerden birisi Tokat. Bu sebeple, hem Mevlana’nın hem Evliya Çelebi’nin hem de Hacı Bektaş-ı Veli’nin betimlemelerinde Tokat için çok güzel sözler var. Tokat, övündüğümüz tarihimiz içinde çok önemli yerlerin arasında. Yavuz Sultan Selim’in konakladığı yerlerden.” bilgilerini aktardı.
Tokat Valisi Şerif Yılmaz da küresel ısınmadan en az etkilenen şehirlerden birinin Tokat olduğunun altını çizerek, “İlimizde 3 farklı iklim, 70 farklı türde ürün var. Tokat’ta 3 milyon ton ürün elde edildi. 5 ekolojik ovalara sahip topraklara sahip. Tokat’a yeni yatırımlar yapılması için çalışmalarımız sürüyor.” şeklinde konuştu.
Tokat Belediye Başkanı Doç. Dr. Adnan Çiçek de tüm Ankaralıları Tokat Günleri'ne beklediklerini belirterek, Türkiye’de ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan 2 milyon civarında Tokatlı olduğunu söyledi. Başkan Çiçek, Tokat’ın bünyesinde tarihi, kültürel ve doğal birçok görülmesi gereken mekan bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Bakan Yazıcı ve heyet, standları dolaştı. Bakan Yazıcı, Tokat ev ekmeği satın alırken, yine Tokat’a özgü yer örtüsüne damga yaptı. Açılışa Tokat milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz