Yazıcıoğlu'ndan 'milliyetçilik' açıklaması

ANKARA (İHA) - Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, bazı kesimlerin asabiyetçilikle (ırkçılık) milliyetçiliği birbirine karıştırdığını belirterek, "Hiçbir zaman kan tahliline ve kafatası ölçülerine dayanan bir ırkçılığı benimsemedik. Böyle bir şeyi ilmi ve doğru da bulmuyoruz" dedi.

Yazıcıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, günümüzde asabiyetçilikle milliyetçiliğin birbirine karıştırıldığını ifade ederek, "İslam milliyetçiliğe müsaade eder ama asabiyetçiliğe etmez" ifadesini kullandı. Yazıcıoğlu, bazı kesimlerin evrensellik adına devleti ve bize ait olan inanç değerlerimizi önemsemediğini vurgulayarak, yerel düşünmenin bölücülük, hususi değerlerin yaşatılmaya çalışılmasının ise inanç dışı, çağ dışı din dışı gibi telkin edildiğini kaydetti. Bu tür düşüncelerin yanlış olduğunu savunan Yazıcıoğlu, Hz. Muhammed'in hadislerinden birini örnek gösterdi: "Kişi kavmini sevmekle kınanamaz, ancak asabiyet yoktur".

Reklam
Reklam

Yazıcıoğlu, İslam'ın milliyetçiliğe müsaade ettiğini fakat asabiyetçiliği kabul etmediğini belirterek, asabiyetçilik ve milliyetçilik arasındaki farkı şöyle ifade etti: "Haksız olduğu halde sırf kan bağından dolayı akrabasını tutmak İslamiyet'te yoktur. Bizim milliyetçiliğimizin ırkçılığa yönelmesine engel olan da İslam'ın asabiyetçilikle ilgili reddiyesidir".

Yazıcıoğlu, BBP olarak ırkçılığı benimsemediklerini vurgulayarak, "Hiçbir zaman kan tahliline ve kafatası ölçülerine dayanan bir ırkçılığı benimsemedik. Böyle bir şeyi ilmi ve doğru da bulmuyoruz" dedi. BBP olarak, 'kültür milliyetçiliğinden' yana olduklarını ifade eden Yazıcıoğlu, şunları kaydetti:

"Aynı coğrafyada olsa da olmasa da, duygu ve düşünce birliği olan, gelecek kurgusu olan, birlikte yaşama arzusu ve heyecanı duyan topluluklar millettir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında da 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne vatandaşlık bağıyla bağlanmış olan herkes Türk'tür' deniyor. Türk kavramı bir kavmin adı olmakla birlikte, kültür birliğinin, birlikte yaşama iradesinin, ortak değerlerden meydana gelen bir tarihi sürecin inşa ettiği insan topluluğudur. Devlet manevi çatıdır. Ortak bir geçmişe sahip, ortak değerleri olan, birlikte yaşama iradesini ortaya koymuş olan topluluklar millet olabilir. Farklılıkları derinleştirmek için çatışma yerine, ortak değerlerde bir arada yaşamayı esas alıyoruz." Yazıcıoğlu, açıklamasının sonunda milliyetçiliğin de kısa bir tarifini yaptı: "Edebiyat, şiir, mimari, musiki, bilime, sosyal devlete, insana ve insanlığa bir gram daha artı değer katabiliyorsanız, milliyetçisiniz demektir".

Reklam
Reklam