Yazıları ve Duvarları Sansürleyebilirsiniz Ama Yaratıcılığı Asla

Özgürlükçü düşünceler kurşun geçirmediği gibi aynı zaman hiçbir özgürlükçü düşünce sansürle hapsedilemez. Ne yapar eder düşünce sansürün önüne geçmenin bir yolunu bulur. Aynen bu muhteşem sembolik işte de olduğu gibi.

Projeyi concept.istanbul işbirliği ile hazırlayan Uluslararası Af Örgütü, Sansürün Tipografisi'ni aşğıdaki gibi anlatyor.

"Zaten var olan ve Gezi Parkı eylemleri sonrasında artan ifade özgürlüğü konusundaki kısıtlamalar kendini duvar yazılarında da gösteriyor.

Nasıl mı?

Duvardaki yazılar artık neredeyse yazıldığı gün gri boya ile kapatılıyor. Böylece insanların elinde kalan sınırlı özgür ifade alanlarında biri de sansürle ellerinden alınmış oluyor.

Uluslararası Af Örgütü olarak ifade özgürlüğünü dile getirmek için sansürün kendisini kullanmaya karar verdik. İstanbul'un 15 farklı semtinde binlerce sansürlü duvar fotoğrafı çektik. Bu fotoğrafları tek tek inceleyerek sansürlemek için kullanılan boyaların ortaya çıkardığı şekillerin içinden bir alfabe çekip çıkardık. Boyayla silinmiş gerçek duvar yazılarını tekrar duvarlara geri kazandırdık.

Reklam
Reklam

Ve sansürün tipografisini tasarladık.

Bu tipografiyi kullanarak hazırladığımız posterleri de sansürlenen duvarlara astık. Mesajımız gayet açık: "Kelimeler sansürü yener."

kendi çalışmalarınızda özgürce kullanabilirsiniz."

Bunu da biz hazırladık :)