"Yazılım Vadisi Projesi"

Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Başkanı Osman Akın, "Bursa'da Otomotiv Test Merkezi ciddi yankı buldu, günlerce konuşuldu, yazıldı, çizildi.

Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Başkanı Osman Akın, "Bursa'da Otomotiv Test Merkezi ciddi yankı buldu, günlerce konuşuldu, yazıldı, çizildi. Ama bundan daha önemli olduğunu düşündüğümüz, bir projemiz var, bu da Yazılım Vadisi Projesi" dedi.

Akın, düzenlediği basın toplantısında, bilişim sektörünün dünyanın geleceğinde çok önemli rol oynadığını ve oynamaya devam edeceğini belirterek, bugün dünyada 2,3 trilyon avroluk bir bilişim pazarından söz edilebileceğini, Türkiye pazarının da 34,5 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Türkiye pazarının önemli bir kısmını ise telekomünikasyon hizmetlerinin oluşturduğuna dikkati çeken Akın, "Türkiye ne yazık ki bilişim sektöründe hedeflenenden çok geride bir ülke" diye konuştu.

Akın, çok önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını, bunun "Yazılım Vadisi Projesi" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bursa'daki Otomotiv Test Merkezi ciddi yankı buldu, günlerce konuşuldu, yazıldı, çizildi. Ama bundan daha önemli olduğunu düşündüğümüz, bir projemiz var bu da Yazılım Vadisi Projesi. Türkiye'de bir Bilişim Vadisi Projesi ortaya atıldı ve İzmit Bilişim Vadisi'nin merkezi olarak gösterildi, hatta burada ciddi raporlar hazırlandı ve bazı illere İstanbul, Bursa, Ankara, İzmit gibi illere birtakım notlar verildi. Ne yazık ki Bursa, Yalova ile birlikte değerlendirilip, İzmit'in altında bir notla değerlendirilmiş oldu. Bu, Bursa'ya yapılmış ciddi bir haksızlıktı. Bursa tek başına değerlendirilmesi gerekirken, Yalova ile birlikte değerlendirildi. Sonuç itibariyle Bilişim Vadisi Projesi İzmit'e kaydı, ama bugün gelin görün ki İzmit'in bilişim ile ilgili ya da bu vadiyle ilgili yaptığı herhangi bir çalışmayı ben bilmiyorum..."

Reklam
Reklam

-"Hindistan, İrlanda örneğinde olduğu gibi"-

Bilişim sektöründe yapılacak işlerin çok kolay olmadığını, ancak Türkiye'nin önünde çok daha kolay yapabileceği bir iş bulunduğunu, onun da "yazılım" olduğunu vurgulayan Akın, şöyle devam etti:

"Biz de dedik ki; 'madem böyle Bursa'da büyük yatırımlar içermeyen, çok küçük yatırımlarla yüksek istihdamlar yaratabileceğimiz bir projeyi hayata geçirilim. Bu da Yazılım Vadisi olsun.' Çünkü ülkenin kalkınmasının altında, yazılımın çok önemli bir motor sektör olduğunu düşünüyoruz. İşte Hindistan, İrlanda örneğinde olduğu gibi. Yazılım, dünyadaki en katma değerli sektörlerden bir tanesi. Bugün bir bilgisayarla, bir insanla bir fabrika kurabilir hale geliyorsunuz. Bunu otomotive, tekstile indirgerseniz, aslında bunun böyle olmadığını görüyorsunuz. Üstelik bugün otomotivde Türkiye, kim ne derse desin kendi markasını hala üretememiş, hala fasonculuk yapan bir ülke. Biz Bursa'da her ne kadar otomotivle gurur duysak da sonuçta kendi markamızla gurur duyamıyoruz. Bu ülkenin artık otomotivde de buna ihtiyacı var, ama yazılımda böyle değil. Yazılımda bu ülke kendi markalarını üretebilir ve dünyaya ürün satabilir, hatta ülkenin işsizlik gibi çok önemli sıkıntısını aşabilir."

Reklam
Reklam

-"Kentin bu projeyi satın alması lazım"-

Akın, Türkiye'nin, genç nüfusu itibariyle yazılım üretmeye çok uygun bir ülke olduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Biz, Bursa'nın yazılım üreten bir kent olmaya coğrafya olarak da kent olarak da dinamiklerinin çok uygun olduğunu düşünüyoruz. Kaldı ki bizim tüketicilerimizin neredeyse tamamı Bursa'da. Bu sanayicilerin de bir özelliği var, çoğu dünyaya entegre olmuş sanayiciler. Tofaş'ından Renault'una bakın, daha küçük bunların yan sanayisine bakın, tekstilcilere bakın, bugün Bursa'nın herhalde dünyada ihracat yapmadığı nokta yoktur. Dolayısıyla dünyaya entegre olmuş bu kentten bahsediyoruz. Dünyaya entegre olmuş önemli iki tane kenti vardır Türkiye'nin; bir tanesi İstanbul'dur, bir tanesi de Bursa'dır. Böyle bir kentte yazılımı dünyaya satabilme potansiyelinde olan bir kentte yaşıyoruz. Önümüzdeki günlerde Bursa'da bu konunun daha fazla konuşulmasını istiyoruz, konuşulmasından daha ziyade artık kentin bu projeyi satın alması ve projenin hayata geçmesi lazım. Biz BİSİAD olarak burada hiçbir şekilde bir beklenti içinde değiliz. Yani projeyi bizim yapıyor olup olmamamız hiç önemli değil, bu kentin yapması gereken önemli bir proje."

Reklam
Reklam

Akın, bu projenin, kentin Ar-Ge tarafını da üst seviyelere çıkaracağına dikkati çekerek, "Bu aynı zamanda Otomotiv Test Merkezi'ni de doğrudan ilgilendiren ve destekleyen bir proje. Bugün, kente olan bakış açısını, Bursa'nın dünyadaki tanımını değiştirebilecek bir projeden bahsediyoruz" dedi.

Bursa gibi bir sanayi kentinde, bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümünün olmamasının büyük bir talihsizlik olduğunu da savunan Akın, Bursa'da yakında uluslararası bir yazılım kongresi düzenlemeyi hedeflediklerini bildirdi.

Osman Akın, bir soru üzerine, "Bu iş için gördüğümüz en iyi alanlardan bir tanesi, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi. Orada yaklaşık 500 dönümlük bir arazi var, üzerinde de bir tane bina var. Hatta o binanın da yüzde 70'i dolu yüzde 30'u boş. Bu alan kesinlikle Yazılım Vadisi için çok uygun bir yer. Yer tahsisi için hiç sıkıntı olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Haluk Yüksel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: