Amerikan Ürolojik Hastalıklar Vakfı tarafından yayımlanan rapora göre, yaz aylarında vücutta gerçekleşen aşırı su kaybı ve yeterli miktarda sıvı alınmaması böbreklerde taş yapıyor. Böbreklerin, vücuttaki maddeleri yeterli sıvı olmamasında dolayı süzememesi ve idrar yollarından dışarı atılamaması ile oluşan sert ve kristal kümeler olan böbrek taşları, vücuttan atılması sırasında da kişiye büyük acı verirken, böbreklerde de ciddi deformasyonlara yol açabiliyor.
Araştırmalar, dünya çapında her yıl milyonlarca kişi için büyük sorun olan böbrek taşlarının yoğunlukla yaz aylarında oluştuğunu ortaya koydu. Böbrek taşı riski taşıyanların ise özellikle yaz aylarında sürekli dışarıda çalışan ve yeterli miktarda sıvı tüketmeyen kişiler olduğu saptandı.
Uzmanlar, bir kere yakalanınca ömür boyu nükseden bu rahatsızlığın önüne geçmek için kişilerin özellikle yaz aylarında her gün yemek öğünleri ve öğün araları da dahil en az 10 bardak sıvı içmelerini ve bu sıvıların en az yüzde 50'sinin su olarak tercih edilmesi konusunda tavsiyede bulunuyorlar.