Yazın tüketilen besinlere dikkat

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir İl Sağlık Müdür Vekili Kadir Demirel, hava sıcaklığının artmasıyla su ve besinlerde üreyen mikroorganizmaların hastalıklara ve salgınlara sebep olabileceğini söyledi.

Doktor Demirel, yaptığı açıklamada, mevsim normallerinin üzerinde seyreden bunaltıcı sıcaklarda gıda tüketiminde vatandaşların dikkat etmesini isteyerek, "Hava sıcaklığının artmasıyla gerekli tedbirler alınmazsa, bazı mikroorganizmaların su ve besinlerde üremeleri için uygun ortam oluşturmaktadır. Yeterli önlemler alınmadığında, tek kaynaktan çıkan çok sayıda mikroorganizma, suda ve besinlerde hızla çoğalarak hastalıklara ve salgınlara sebep olmaktadır. Büyük insan gücü ve ekonomik kayıplara yol açan bu hastalıkların sebepleri arasında, olumsuz ve sağlıksız çevre koşulları ile kişilerin yetersiz temizlik alışkanlıkları bulunmaktadır. Kirli su ve besinlerle bulaşan tüm hastalıklar basit önlemlerle kontrol altına alınabilmektedir. Bu hastalıklarla mücadelede; çevre koşullarının olumlu ve sağlıklı hale getirilmesi, güvenilir ve sağlıklı içme ve kullanma suyu temini, gıda güvenliğinin sağlanması gerekmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Tuvaletten çıktıktan sonra, yiyecekleri hazırlamadan önce, yemek yemeden ya da çocukları beslemeden önce ellerin, parmak araları ve tırnakların içleri bol su ve sabunla yıkanarak, bu alışkanlığın çocuklara erken yaşlarda kazandırılması gerektiğini vurgulayan Kadir Demirel, şunları söyledi:

"Daima güvenilir ve temiz su içilmeli ve kullanılmalıdır. Su temiz tutulmalı, güvenli bir şekilde saklanmalıdır. Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılmalıdır. Tüm et, balık ve sebzeler tamamen pişirilmeli, yiyecekleri hazırlamaya ya da servis yapmaya başlamadan önce eller yıkanmalıdır. Tabak ve kaplar ile et, sebze tahtaları ve mutfak tezgahı su ve sabunla iyice yıkanmalı ve durulanmalıdır. Yemekler oda ısısında bekletilmemeli, buzdolabında saklanmalı, en uygunu bir öğünde tüketilecek kadar hazırlanmalıdır. Sebze ve meyveler yenmeden önce bol temiz su ile yıkanmalıdır. Açıkta satılan yiyecekler satın alınmamalıdır. Hazır gıdaların üzerindeki etiket bilgisine (imalat ve son kullanma tarihi, üretici firma bilgileri, kullanma ve saklama koşulları v.b.) dikkat edilmeli, daha çok doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Çevre temizliğine dikkat edilmeli, karasineklerle mücadele için evde çöpler ağzı kapalı kovalarda biriktirilmelidir. Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli ve ishal olan bebeğin emzirilmesine devam edilmelidir. Mutfakta yiyeceklerle birlikte kedi, köpek gibi hayvanlar, temizlik maddeleri, böcek öldürücü maddeler ve benzeri bulundurulmamalıdır. İnsan atıkları uygun ve sağlıklı koşullarda uzaklaştırılmalıdır."

Reklam
Reklam

Demirel, özellikle yaz aylarında sık görülen ishallerde ise; şu kurallara uyulması gerektiğini kaydetti: "Beslenme asla kesilmemeli, bebekler daha sık ve daha uzun sürelerle emzirilmeli, öğün sayısı arttırılmalı, sindirimi kolay sebze ve meyveler özellikle tercih edilmeli, su ve tuz kaybının önlenmesi için kaynamış ve oda ısısında soğutulmuş su ve evde taze sıkılmış meyve suları içilmeli. Uygun beslenme ve bol sıvı verilmesine rağmen su ve tuz kaybı belirtileri başlamışsa, bebek ememiyor ya da ağızdan beslenmeyi kesmişse, ateş ve kusma başlamışsa, dışkıda kan ve mukus görülmüşse hemen sağlık ocağına başvurulmalı. Doktora danışmadan asla ilaç kullanılmamalıdır."