Dört mevsim üzerinden karı eksilmeyen doğal güzellikleriyle herkesi kendine hayran bırakan 4 bin 58 metre yüksekliğinde Bitlis'in Ahlat İlçesi sınırları içindeki Süphan Dağı'nın Urartu Medeniyeti'nin önemli tanrıları arasında olduğu belirtildi.
Ayanis Kalesi'nin duvar yazıtında "Eiduru" adıyla geçen Süphan Dağı'nın 1. Rusa tarafından kurbanlarla onurlandırılıp adaklar adanan bir tanrı olduğunu anlatan Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu "Tapınak yazıtı açıldığında başka bir şeyle de karşılaştık. Bu dağ sadece kaleye adını veren dağ olmaktan ziyade Urartular için önemli bir tanrıdır" dedi.
Van Gölü'nün batısında bulunan ve bir kişi tarafından gölün kipriği olarak adlandırılan Süphan Dağı geçmişten bu yana güzelliği ve heybetiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. 4 mevsim üzerinden eksilmeyen karı ile de heybetini gösteren Süphan Dağı, Anadolu'nun üçüncü yüksek dağı olma özelliği de taşıyor. Sönmüş bir volkanik dağ olan Süphan Dağı'nın, Ayanis Kalesi'nde ortaya çıkan inşa yazıtında da Urartular'ın önemli tanrılarından biri olduğu ortaya çıktı. Eiduru adıyla yazıtta geçen Süphan Dağı, kaleye de adını veriyor.
Yaklaşık 20 yıdır Ayanis Kalesi'nde yapılan kazı çalışmalarına başkanlık yapan Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu, Süphan Dağı'nın Urartu medeniyetinin önemli tanrılarından biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çilingiroğlu "Kale MÖ 673 yılında Urartu Kralı'nın oğlu Rusa tarafından inşa edildi. Kaleyi inşa ederken kale kapısının girişine koyduğu inşa yazıtında Kalenin adının Eiduru dağı önündeki Rusa Kenti olduğu yazılmaktadır. Eiduru Dağı'nın Süphan dağı olduğunu biliyoruz. Bu isim Asur metinlerinde bu şekilde geçmektedir. Böylelikle bu kalede adını Eiduru dağından almaktadır. Ancak daha sonraki yıllarda tapınak yazıtı açıldığında başka bir şeyle de karşılaşıyoruz. Bu dağ sadece kaleye adını veren dağ olmaktan ziyade Tanrı olduğu anlaşılmaktadır. Urartu'nun sonuna kadar da Tanrı olarak anılmıştır.
DHA