Yazma ne demek? Yazma kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Yabancı dillere ait çok sayıda kelimeyi bünyesinde barındıran Türkçe, en çok Arapça, Fransızca ve Farsça dillerindeki kelimelerle bezenmiştir. Ancak bu durum bir sorun gibi görülmez, aksine zenginlik olarak değerlendirilir. Konumu nedeniyle farklı ülkelerle ilişkiler yürüten Türkiye'nin dilini zenginleştiren bu etkileşimler, kelimelerle ilgili yapılan incelemeleri artırmıştır. Yazma kelimesiyle ilgili araştırmalar da aynı sebeple yürütülmüştür. Yazma ne demektir?

Yabancı dillerden etkilenilen sözcükler kadar Türkçeden diğer dillere dahil edilen kelimeler de mevcuttur. Özellikle askeri gücü ile ön plana çıkan Türkler, Türkçedeki bazı ordu terimlerini dünya dillerine kazandırmıştır. Eksiklik yaşadıkları alanlara ait kelimeleri ise yabancı dillerden almışlardır. Mesela Türkçedeki balık isimlerinin Rumcadan gelmesinin nedeni Oğuz Türklerinin balıkçılık işini Rumlardan öğrenmiş olmasıdır. Tarih boyunca bu gibi etkileşimlerin devam etmesi de dil araştırmalarının önem kazanmasına sebep olmuştur. Yazma kelimesi ile ilgili incelemeler de bu doğrultuda yapılmıştır. Yazma kelimesi ne anlama gelir?

Reklam
Reklam

Yazma Ne Demek? Yazma TDK sözlük anlamı nedir?

  • Yazma kelimesinin TDK sözlüğe göre 5 farklı anlamı vardır.
  • Yazma kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.

Yazma TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. isim Bohça, yemeni, başörtü, yorgan vb. şeyler yapmakta kullanılan, üstüne boya ve fırça ile veya tahta kalıplarla desen yapılmış bez
  2. sıfat Bu bezden yapılmış
  3. isim Yazmak işi, tahrir
  4. Basım tekniğinin gelişmediği dönemlerde elle yazılmış kitap, yazma nüsha
  5. halk ağzında Kabakulak

    Yazma Kelimesinin Cümle İçerisinde Kullanımı

    "Sırtında siyah bir yeldirme, başında yazma bir başörtüsü, çenesinin yanında ilmikli." - Halide Edip Adıvar
    "Kimi kez, hikâye yazmanın anlık bir istek olduğunu düşünürüm." - Adalet Ağaoğlu

Yazma Kelimesinin Kullanıldığı Birleşik Kelimeler

yazma eser yazma nüsha yazma yitimi
okuma yazma el yazması
Anahtar Kelimeler: