Günümüzde yabancı dilin öneminden ne kadar bahsetsek azdır. Yabancı dil, uluslar arası etkileşim içinde olan olmayan her meslek için gerekli hale gelmiştir. Artık iş başvurularında yabancı dil bilmeyenlerin, yabancı dil bilenlere oranla işe kabul edilme durumları daha düşüktür. Yabancı dil birçok farklı alanda işimize yaramaktadır. Ülkemizde turizm bölgeleri oldukça fazladır. Turizmin önemli olduğu ülkemizde oldukça fazla sayıda turist vardır. Yabancı dil bilmek bu konuda bizlere yardımcı olacaktır.
Günümüzde eğitim öğretim alanlarında birçok yenilik yapılmaktadır. Bu yenilikler ile birlikte yabancı dilin de öneminin kabul edildiği ülkemizde yabancı dil sınavları ayrı olarak yapılmaktadır. Yıllar içerisinde birçok farklı isimle bilinen yabancı dil sınavının bugünkü ismi YDS’dir. YDS yani açılımı ile Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı adı altında yapılan yabancı dil sınavları hakkında bu yazımızda sizler için gerekli bilgileri vermiş bulunmaktayız. Yazımızın devamında YDS ile ilgili gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
YDS için başvuru yapmak oldukça kolaydır. Üç farklı şekilde yapılabilen YDS başvurularının nasıl yapıldığını sizler için detaylı ve anlaşılır bir şekilde anlatmış durumdayız. Yazımızın devamından başvuru işleminizi nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
YDS başvurularından ilk yapabileceğiniz başvuru çeşidi internet üzerinden yapılabilen YDS sınav başvurusudur. İnternet üzerinden yapılan YDS başvurusu için ilk olarak yapmanız gereken ÖSYM’ye ait ÖSYM AİS’e giriş yapmanızdır. ÖSYM AİS yani ÖSYM aday işlemleri sistemi sayesinde internet üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
İnternet üzerinden başvuru yapabilmek için ÖSYM AİS sistemine giriş yaptığınızda açılan sayfanın sol tarafında bulunan öğrenci menüsünde yer alan “Başvurular” seçeneğine tıklayınız. Başvurular seçeneğine tıkladığınızda açılacak olan platform üzerinde YDS ile ilgili olan seçeneği seçiniz. Daha sonra açılacak ekran üzerindeki başvuru formunu kimlik bilgileriniz ile doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurunuz. Bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduğunuzdan emin olduktan sonra “Onayla” seçeneğine tıklayıp başvuru formunuzu sisteme gönderiniz.
İkinci aşama olan sınav ücreti ödeme işlemini de anlaşmalı bankalara T.C. kimlik numaranızı kullanarak ödemenizi yapınız. Sınav ücretinizi ödediğiniz zaman sınav başvurunuzu tamamlamış olacaksınız.
İkinci yöntem ise başvuru merkezleri aracılığı ile yapılan sınav başvurusudur. Başvuru merkezlerinden yapılan başvuru şeklinde ilk olarak anlaşmalı bankalara giderek sınav ücretini T.C. kimlik numaranız ile yatırmanız gerekmektedir. Sınav ücretinizi yatırdığınıza dair banka dekontunuzu alıp, başvuru merkezlerine gitmeniz gerekmektedir. Başvuru merkezinde dolduracağınız başvuru formu ile birlikte banka dekontunu yetkili kişiye teslim ettiğinizde sınav başvurunuzu tamamlamış olacaksınız.
Son olarak yapılan başvuru çeşidi de posta yolu ile yapılan başvuru şeklidir. Posta yolu ile yapılan başvuru şekli internet üzerinden veya başvuru merkezleri aracılığı ile başvuru yapamayan adaylar için oldukça önemli bir başvuru şeklidir. Başvurunuzu yapabilmek için göndereceğiniz postanın içerisinde;
- Adaya ait son 3 ay içerisinde çekilmiş olan vesikalık fotoğraf,
- Adayın kendi adına doldurup, imzalamış olduğu başvuru formu
- Sınav ücretini ödediğine dair banka dekontu
Belgelerinin gönderilecek posta içerisinde mutlaka bulunması gerekmektedir. Postanız ÖSYM’ye ulaştığında başvurunuzu yapmış olacaksınız.
YDS sorularının ve sınav sonuçlarını yine ÖSYM AİS üzerinden öğrenebilirsiniz. Sınav sonuçları açıklandığı zaman ÖSYM sonuç sayfasından T.C. kimlik numaranız ile öğrenebilirsiniz.