Yedikıta Dergisi, Temmuz Sayısında Ortadoğu'yu Ele Aldı

Aylık yayınlanan Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi, bu ay Ortadoğu’da yaşanan kargaşayı kapağına taşıdı. Bilecik...

Aylık yayınlanan Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi, bu ay Ortadoğu’da yaşanan kargaşayı kapağına taşıdı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan’ın kaleme aldığı makalede; Osmanlı Devleti’nin gizli anlaşmalarla parçalanmasıyla birlikte savaşların, kan ve gözyaşının hiç dinmediği Ortadoğu konusu ele alındı.

Makalede, Osmanlı'nın Avrupalı devletlerce nasıl yağma edildiğine yer verilirken, ayrıca Arapların çeşitli vaatlerle kandırılarak birbirinden nasıl kopartıldığı, Filistin topraklarında Yahudi devletinin kurulması, arkasından gelen savaşlar ve yüz yıllık tramva konu edildi.

Reklam
Reklam

Yrd. Doç. Dr. Osman Nuri Özalp 'Ortadoğu Neresi?' başlıklı makalesinde ise Ortadoğu’nun tanım ve tasnif konusunu tarihi geçmişiyle analiz etti. İlk ayrışmanın Hristiyan Batı-İslami Doğu şeklinde Haçlı seferleriyle yapıldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Özalp, Napolyon’un Mısır Seferi’nden sonra Avrupalı güçlerin farklı kavramları zihinlere işleyerek Doğu’nun ele geçirilmesi ve paylaşılması için bir yarış içine girdiğini yazdı.

Doğu, Yakındoğu, Uzakdoğu, İslami Doğu, Genişletilmiş Ortadoğu, İslami Büyük Ortadoğu ve nihayetinde Büyük Ortadoğu Projesi kavramının uluslararası literatüre dahil edildiğinin anlatıldığı makalede, Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak dergiye verdiği röportajda batılı güçlerin günün şartlarına göre kavramlar üretmesindeki amacın bölünmeyi kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Arap ülkelerinin sömürgeci ülkeler tarafından olabildiğince parçalandığını kaydeden Ortadoğu Uzmanı Prof. Dr. Kızıltoprak, "Araplar 24 devlet kurdular. Arapların en büyük problemi parçalanmışlıktır." dedi.

Arap Baharı’na da değinen ve bunun devrim olarak nitelendirilemeyeceğine vurgu yapan Kızıltoprak, "Arap ülkelerinde ortak idealizm kalmamış. Fikri, siyasi ve ekonomik birlik söz konusu değil. Sınır anlaşmazlıkları mevcut. Amerika’nın Arap Baharı ile yapmak istediği ise 700 milyonluk bir pazar oluşturmak ve bununla Çin’i dengelemek. Bunun için liberal ekonomi anlayışının Ortadoğu pazarında geçerli olmasını istiyor." ifadelerini kullandı. Ortadoğu’nun en karışık bölgesi hakkında da görüş bildiren Kızıltoprak, son günlerde gündemde olan Arap Baharı hakkında şu değrelendirmelerde bulundu:

Reklam
Reklam

"Eski rejimi yıkmada gösterilen başarı, kendi yönetimlerini oluşturmada gösterilemedi. Bunun nedenleri, ilk olarak demokratik tecrübe eksikliğidir, ikincisi Müslümanların iletişim ve medya dilini kullanmadaki eksiklikleri sebebiyle programlarını hem kendi halklarına hem de batı dünyasına anlatamamalarıdır. Bu durum içerde ve dışardaki desteği olumsuz etkiliyor."

Dergide yer alan yazılar arasında Doç. Dr. Fatma Ürekli’nin Osman Hamdi Bey’in Kabataş-Taksim Füniküler Demiryolu Projesi başlıklı yazısı, Doç. Dr. Hamit Pehlivanlı’nın İttihatçıların Hıristiyan Severliği, Prof. Dr. Feridun Emecen’in Sehzadenin Mutfağında Ne Pişerdi?, Tarihçi Yazar Kemal Erkan’ın Sarayın Dili Bir Başka İdi!, Tarihçi Yazar Harun Tuncer’in 93 Harbi Yetimi Büyük Kalem Cenap Şahabeddin, Ertuğrul Özbilen’in de Ramazan Ayında Yerli Malı Fuarı gibi yazıları yer alıyor.

Yedikıta dergisi, bu sayısı ile birlikte ‘Ortadoğu’nun 100 Günü’ kitapçığını okurlarına hediye ediyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz