Yedisu fayını heran kırılabilir

BİNGÖL (İHA) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Bölümü'nden bir grup bilim adamı Bingöl'de Yedisu fayını incelemek üzere çalışma başlattı.

Yedisu ilçesinin Döşengi mahallesinde Prof. Dr. Serdar Akyüz başkanlığında yapılan ve araştırma görevlileri Taylan Sançar ve Cengiz Zabcı'ın katıldığı çalışmalar, vatandaşların meraklı bakışları arasında sürdürülüyor. Çalışmayla ilgili İHA muhabirine bilgi veren Prof. Dr. Akyüz, Kuzey Anadolu fayının en aktif faylardan biri olduğunu ve 1900'lü yıllarda meydana gelen depremlerle bu fayın büyük ölçüde kırıldığını söyledi. Marmara fayı ile Kuzey Anadolu'nun Doğu kesiminde yer alan Yedisu fayının ise henüz kırılmadığını ve bu kesimlerde kırılmaların beklendiğini belirtti.

Reklam
Reklam

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Akyüz, Yedisu ilçesi Döşengi Mahallesi Tokmak Tepe bölgesinde açılan 20 metre uzunluğunda ve 10 metre derinliğindeki hendek içerisinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. İlk olarak sığ sismik çalışmalarla fay hattının yerini belirlediklerini, daha sonra da faya dik olarak açılan hendek çalışmasıyla da geçmiş depremlerin periyotlarını belirlemeye çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Akyüz, bu şekilde beklenen depremin tarihini yaklaşık olarak tahmin edebileceklerini söyledi.

Tübitak tarafından desteklenen proje çalışmalarının 15 gün süreceği belirtildi. Heyet üyelerinin incelemelerde bulunduğu Yedisu fayının, Erzincan havzası doğusundan Yedisu ilçesine kadar 80 kilometre uzunluğunda olduğu ve bu fay üzerinde en son kırılmanın 1784 yılında gerçekleştiği bildirildi.