İSTANBUL (AA) - Yeditepe Üniversitesi Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, her zaman güncel teknolojiyi takip ederek yüksek kalitede sağlık hizmetini halka ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek, "Mevcut yedi şubemizde birçok yeni teknoloji ve uygulamayı hayata geçirdik. Bugün de dünya standartlarıyla yarışan bir hastaneyi ülkemize kazandırmanın gururu içerisindeyiz." dedi.
Hasta kabulüne başlanan Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi, basına tanıtıldı.
Hastanede düzenlenen basın toplantısında konuşan Dalan, buranın uluslararası akademik kadrosu, tüm yüzeylerin antimikrobiyal olmasını sağlayan bor temelli özel molekülü, yıkanabilir yatakları ve köşesiz mimarisiyle dikkati çektiğini söyledi.
Dalan, dünyadaki hijyen ve teknoloji standartlarının üzerinde olan, 675 milyon lira yatırımla hizmete sunulan Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi'nin, Türkiye'nin "ilk antimikrobiyal hastanesi" olma özelliğini taşıdığını aktardı.
Bedrettin Dalan, "yüzyılın beyin cerrahı" olarak adlandırılan Prof. Dr. Gazi Yaşargil, Prof. Dr. Uğur Türe ve ekibinin hizmet verdiği hastanede, nöroloji, onkoloji, beyin ve epilepsi cerrahisi, kanser cerrahisi, medikal onkoloji, çocuk ve erişkin kemik iliği nakli, ortopedi, göğüs cerrahisi, KBB, genel cerrahi, gastroenteroloji, nükleer tıp, girişimsel radyoloji, dijital patoloji gibi tüm branşlarda, önemli bilim insanlarıyla tıp dünyasına yenilikler getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
- "Hastanemiz dünya standartlarıyla yarışan bir hastane"
Dalan, hastanenin beyin cerrahisi ameliyathanesinde bulunan "Magic yazılıma sahip 3 Tesla İntraoperatif MR cihazının" ameliyat esnasındaki MR çekimini 24 dakikadan 4 dakikaya indirdiğini, onkoloji hastalarına multidisipliner yaklaşımla tanı, tedavi, psikolojik destek, diyet eğitimi, ağrı tedavisi, tamamlayıcı tıp hizmeti sunulduğunu aktardı.
Yüksek teknolojiye sahip Girişimsel Radyoloji ünitesinde, beyindeki anevrizmadan, diyabetik ayağa kadar pek çok hastalığın tedavi edilebildiğini dile getiren Dalan, şunları kaydetti:
"1996'da Yeditepe Üniversitesi'nin kuruluşu ile sağlık yatırımlarımızı önceledik. Üniversite hastanelerimiz üzerine çalışmaya başladık. Her zaman güncel teknolojiyi takip ederek yüksek kalitede sağlık hizmetini halkımıza ulaştırmayı hedefledik. Mevcut yedi şubemizde birçok yeni teknoloji ve uygulamayı hayata geçirdik. Bugün de dünya standartlarıyla yarışan bir hastaneyi ülkemize kazandırmanın gururu içerisindeyiz.
20 yıl önce tıp fakültesini açtık. Onun uzantısı olarak da hastaneleri açmak zorundaydık. Hastaneler bizim için ticari kuruluş, para kazanma merkezi hiçbir zaman olmadı. Eğitimin uzantısı olarak kuruldu."
Hastanenin tamamen mikroba karşı korunmuş bir hastane olarak açıldığını dile getiren Dalan, "Bildiğiniz gibi 7 yıl yurt dışında mecburi ikamet ettik. Hicret ettik veya malum çeteden kendimizi korumak için kaçtık. Neticede 7 yıl bu hastanenin inşaatı gecikti. Onun günahı bile onlara yeter. 7 yıl evvel açsaydık kim bilir kaç hasta daha burada iyileşecekti. Döner dönmez her şeyde hikmet var o arada bizim üniversitenin biyoteknoloji ve genetik bölümü bir molekül üretti. Bu molekülü hastanemizin tüm yüzeylerine uyguladık." diye konuştu.
Yeditepe Üniversitesi tarafından geliştirilen ilk antimikrobiyal molekül hakkında da bilgi veren Dalan, "Araştırmalar gösteriyor ki ameliyat sonrasında yaşanan ölümlerin yaklaşık yüzde 50'si hastane mikrobundan kaynaklanıyor. Bu sorunu çözmeye odaklandık. Tamamen yerli ve milli bir molekül geliştirdik. Hastane içindeki tüm mekanlara bor esaslı bu molekülü uyguladık. Hastane enfeksiyonunu sıfıra indirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Sağlık bilim ve teknolojisindeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz"
Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl de "Bir konferansta, Harvard Üniversitesi'nden bir profesör Yeditepe Üniversitesi hastanelerini 'en az hastane enfeksiyonu görülme oranı nedeni' ile çok yakından takip ettiğini özellikle belirtti. Bu konuda dünyanın en iyi hastanelerinden biri olduğumuzu söylediğinde, çok gururlanmıştım." diye konuştu.
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Koordinanörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur da tıp dünyasında son yıllarda giderek önem kazanan mükemmeliyet merkezlerinin de araştırma laboratuvarlarıyla hayata geçeceğini vurgulayarak, "Sağlık bilim ve teknolojisindeki gelişmeleri yakından takip ederek, tıp eğitiminde ve sağlık hizmetlerinde kullanmak, en önemli hedeflerimizden biridir." değerlendirmesinde bulundu.