Yeltsin için ulusal yas ilan edildi

MOSKOVA (İHA) - Rusya'da dün kalp yetmezliğinden ölen eski lider Boris Yeltsin'in naaşı, Moskova'nın merkezindeki bir katedralde ziyarete açıldı.

Yeltsin'in cenaze töreninin yapılacağı Çarşamba günü için ülke çapında ulusal yas ilan edildi. Kremlin, Yeltsin'i son yolculuğuna görkemli bir devlet töreniyle uğurlayacak. Yeltsin'in Novodevichy Mezarlığı'nda toprağa verileceği belirtildi.

Yeltsin, Sovyetler Birliği'nin çöküşü ve Rusya'nın demokrasi ve kapitalizme olan çalkantılı geçişine öncülük etmişti. Halefi Vladimir Putin, Yeltsin'i 'Rus demokrasisinin babası' diye tanımladığı bir konuşma yaptı.

Reklam
Reklam

Putin, televizyonda yayımlanan konuşmasında, Yeltsin'in ülkede yeni bir sayfa açtığını, özgür ve demokratik bir Rusya'nın doğuşunu sağladığını belirterek
"Boris Nikolayeviç Yeltsin'in hatırasının, asil fikirlerinin ve 'Rusya'ya iyi bakın' sözlerini ahlaki ve siyasi alanlarda örnek almak için elimizden geleni yapacağız" dedi.
Rakibi Mihail Gorbaçov da Yeltsin'in Rusya için önemli işler başardığını ama aynı zamanda hataları da olduğunu söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da Boris Yeltsin'in 'Rusya'nın büyük bir değişim ve zorluklardan geçtiği bir dönemde tarihi bir figür olduğu' yorumu yapıldı.
76 yaşında ölen Boris Yeltsin'in devlet başkanlığı dönemi hem ekonomik hem de askeri çalkantılara tanık oldu. Yeltsin gençliğinde Komünist Parti hiyerarşisinde hızla yükselip 1985 yılında Gorbaçov tarafından Moskova Belediye Başkanlığı görevine getirildi. Ağustos 1991'de yaklaşık 60 saat süren darbeye tankların üzerine çıkarak direndi ve Mihail Gorbaçov'un görevinin başına dönmesinin en önemli bayraktarlarından biri oldu. Ancak bu darbeyi hem Gorbaçov'u hem de darbecileri yıpratmak için kullandı.

Reklam
Reklam

Sovyetler'in parçalanmasının ardından kurulan Rusya Federasyonu'nun demokratik seçimlerle iş başına gelen ilk lideri oldu.

Birkaç ay içinde Sovyet iktidarının en güçlü unsurlarından Komünist Parti'yi yasakladı. Siyasi muhaliflerini bastırmak için 1993 Ekimi'nde sığındıkları Rus Parlamentosu'na tank ve askerler eşliğinde saldırı emri verdi.

Ülke ekonomisini liberal sisteme uyarlama hedefinin en acı sonuçları, yüzde 2000'lere varan yüksek enflasyon ve kamuya bağlı tesislerin özelleştirilmesi sürecinde yaşanan yolsuzluklar oldu. Suç ve yolsuzluklar salgın haline dönüşürken, ülkenin güneyinde de karışıklıklar görüldü. 1994 yılında Çeçenistan'daki direnişçilere karşı savaş başlattı.

Çeçenistan savaşı onbinlerce kişinin hayatına malolurken, Rus ordusu yenilgiye uğrayarak 1996 yılında bölgeden çekilmek zorunda kaldı. Bu sırada sağlık sorunları ve alkol bağımlılığı giderek artan Boris Yeltsin, 31 Aralık 1999'da istifa ettiğinden beri kamuoyunda pek görülmüyordu.