Yemeden önce bir kez daha düşünün! Meyve ve sebzedeki akla gelmeyecek tehlikeler...

Yemeden önce bir kez daha düşünün. Yaşlanmayı hızlandırıp, hastalıklara davetiye çıkarıyorlar

Sağlık ve yiyecekler geçen her konuşmada mutlaka sebze ve meyvelere ağırlık verilmesi gerektiği, sebze ve meyvelerin çok yararlı olduğundan bahsedilir. Ancak aklınızın bir köşesinde mutlaka bulunsun. Sebze ve meyvelerin yararı olduğu kadar zararları da var...

Meyvenin Zararları Nelerdir?

Bütün meyveler birbirinden farklı vitaminler ve mineraller içeriyor tabi hepsi farklı rahatsızlıkları iyileştiriyor yani açıkçası vücudumuzun meyveye ihtiyacı var. Peki meyvenin yararlarından faydalanmak için hangi sıklıkla ve ne vakitte yemeliyiz.

Reklam
Reklam

Birçok hastalığa davetiye çıkarır

Öncelikle her şeyin çok olanı zararlıdır meyveyi yararlanabileceğimiz miktarda tüketmezsek çeşitli rahatsızlıkları da ortaya çıkartabilir. Bazen meyvelerin tatlılara göre kilo aldırmaz ve daha yararlı diye aşırı tüketmeye çalışırız. Ancak şunu unutmamalıyız ki, pudra şekeri ve toz şekerle meyvenin içinde bulunan şekerin tek farkı rafine edilmiş olmasıdır. Bunları dikkate alarak fazla şeker insülin direnci, obezite ve yaşlanmayı hızlandırması gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir.

Böyle rahatsızlıklarla uğraşmamak için meyve yerken sınırları aşmamak, yemekten önce ve yemekten sonra 2 saat meyveden uzak durmak gerekir. Meyveleri yerken daha çok koyu renkli meyveleri tercih etmeli, hazır meyve suları tüketmemeye özen göstermeliyiz. Ve eğer meyveyi fazla tüketmekten vazgeçemiyorsak meyveyi yoğurtla karıştırarak yemek te daha az meyve tüketilmesine neden olur.

Sebzenin Zararları Nelerdir?

Meyve ve sebze besin değeri olarak aynı değildir. Çünkü sebzelerin "besin-enerji" oranı meyvelere oranla daha yüksek bu ne demek oluyor diyorsanız. Sebzeler meyvelere göre nispeten şekeri daha az demek oluyor bu da meyveler göre daha değerli bir besin olduğunu gösteriyor. Çin'de bir üniversitede yapılan araştırmalara göre ineklerin üzerinde yapılan deneylerde yeşil gıdalarda kan dolaşımının yarattığı etki ve genetik özelliklerinin değiştiği gözlendi.

Reklam
Reklam

Sebzeleri pişirerek yemeye çalışırsak içindeki su miktarını azaltmış oluruz sebzelerdeki su ise alkali sudur. Tabi sebzeler iyi bir protein kaynağıdır eğer sebzeyi pişirirsek sebzenin içindeki proteini de %50 azaltmış oluruz. Açıkçası sebzeyi pişirerek yemeyi denersek içindeki yararlı şeyleri çoğunu yok etmiş oluyoruz ve vücudumuza bir yararı olmamış oluyor.

Yeşil yapraklı sebzeler arasında yine en çok bilinenlerden ikisi olan ıspanak ve pancar bitkilerinin uç kısmındaki yeşiller, oksalik asitten zengin olduğu için kemik ve dişlerden kalsiyumun çekilmesine sebep olabilir. Bu sebepten dolayı daha az miktarda tüketilmeleri gerekir. Bu tür sebzeleri tüketirken de fındık fıstık türevleri, çeşitli tohum, tofu, baklagiller, tereyağı, yoğurt gibi protein ve yağ kaynaklarıyla birlikte pişirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde pişirildiğinde oksalik asitin etkisi azalacaktır.