Hemen hemen bütün çocuklar yemek seçer ve aileleri bu durumdan şikayetçidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Tığlı Çınar, çocukların yemek seçmesini engellemek için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
1. Siz siparişle çalışan bir aşçı değilsiniz
Yemek zamanı çocuklarınıza şöyle söyleyin: "Bugün akşam yemeğiniz bu. Beğenmezseniz yemeyebilirsiniz fakat akşam yemeği için başka bir şey yok." Böylece onlar önlerindeki yemeği yemek veya bir sonraki seçeneği beklemek arasında seçim yapmak zorunda kalıyorlar.
Yemek planlarınızı yaparken kendi yemek zevklerinizi göz önünde bulundurmak size yardımcı olacaktır, yeni tarifler üzerinde çalışıyorsanız en az bir iki kez deneyip en iyisini bulmalısınız. Aileler bunun tam tersini düşünseler de çocuklar bir iki kez yemekleri reddederse hasta olmazlar veya kalıcı zarar görmezler.
2. Baharatları artırabilir veya çeşitlendirebilirsiniz
Evet, doğru çocuklarımızın tat tomurcukları bizlerden çok daha hassas fakat bu onlara istikrarlı diyetler sunacağımız anlamına gelmez. Hatta bu onlara güzel, lezzetli yemekler vermemiz için bir sebep bile olabilir çünkü onlar gençken lezzetli yemekleri tadına bakmalıdırlar. Örneğin; çocuğunuz bebekken sarımsaktan kaçınmanız gerektiğini ve onların zeytinden nefret edeceklerini düşünüyorsunuz fakat zeytinler birazcık sarımsakla daha lezzeti olabilir, ki zaten anne sütünün bileşiminde de var.
3. Sebzeler için zorlamak şart
Bu besin grubu çoğu anne için en büyük engel. Haşlanmış ve tuzlu sebzeler çoğu zaman garnitürden başka bir şey değil. Çocukların da bunları yememelerine şaşırmamak gerekir, genelde yalvarmalar ve tehditle yedirmeye çalışmalar hızla geri teper. Çünkü onlara sebzeleri gerçekten ama gerçekten sevdirmeliyiz aksi taktirde bu mücadele güç gösterisine dönüşecek ve hep onlar kazanacaktır. Bunun yerine sebzeleri lezzetli et yemeklerinin içine entegre ederseniz başarılı olabilirsiniz. Bir et yemeğinin içine bezelye ve patlıcan ekleyebilirsiniz; domates, kabak ve fesleğenden sos yapabilirsiniz; makarna için bitkisel bazlı birçok sos yapabilirsiniz.
Başka bir püf noktası ise geceleri sebzeleri garnitür olarak masaya koyduğunuzda çocuklar acıktıkça yiyeceklerdir.
4. Akşam yemeğini hep birlikte yemeye çalışın
Tüm araştırmalarda çocukların ebeveynleri ile birlikte akşam yemeği yediklerinde daha sağlıklı beslendikleri, kelime dağarcıklarının daha iyi olduğu ve okulda daha iyi notlar alabildikleri üzerinde duruluyor. Bunları yapmak için zaman ayırmaya çalışın fakat beklentilerinizde gerçekçi olun. Çocuklar akşam yemeklerinde uzun süre masada oturamaz; yürümeye yeni başlayan çocuklar için 5 dakika, 4 yaşındaki bir çocuk için ise 15 dakika masada oturmak gayet iyi bir şeydir.
Çocuklarınız, yemeklerini bitirdiği zaman masadan ayrılabilirler fakat masa etrafında gezip oyun oynayıp yemeğin geri kalanında sizi rahatsız etmelerine izin vermeyin. Oturma odası veya kendi odalarına çıkıp orada oynayabilirler. Onlar gerçekten istedikleri zaman zaten gelip kendi sandalyelerine oturuyorlar ve böylece daha dikkatli oluyorlar. Ayrıca sizin de yemek yerken kendi kurallarınız olsun ki onlardan da aynısını yapmalarını bekleyebilin. Örneğin yemek sırasında telefonlara cevap vermeyin veya televizyon izlemeyin.
5. Tecrübelerinizi kullanın
Bazı besinler çocuklarda mide bulantısına veya öğürmelere neden olabilir. Çoğu ebeveyn bunları kendi çocukluklarında yaşadıkları için bunlarla ilgili anıları olabilir ve bu yüzden aynı şeylere çocuklarının da maruz kalmasını istemez. Bazı anneler bu konuda çok endişeli ve onlara tiksinti ile inadın farkını anlatmak gerçekten çok zor. Ama çocuğunuz için tabağın gerçekten mide bulandırıcı olduğu ortaya çıktığında ona tabağı bitirmek zorunda olmadığını söyleyerek onun bu tecrübeleri yaşamasını engelleyebilirsiniz.
6. Ana öğünleri tatlılardan koruyun
Tatlı yemeyin ve çocuğunuza yedirmeyin önerisi gerçekçi olmamakla beraber, çoğu tatlının yararının olmaması lezzetli olduğu gerçeğini değiştirmiyor. O yüzden bu noktada uygulanabilecek en güzel öneri sütlü tatlıları tercih etmeniz ve tatlının yemek zamanında değil, sonrasında ortaya çıkması ki ana yemeği yemeyi engellemesin.