Yemek seçen çocuklarla nasıl baş edilir?

Çocuklarda yeme sorunları neden olur, bu çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

Çocuklarda görülen yeme sorunlarının birçok nedeni olabileceğini söyleyen Evlilik ve Çocuk Terapisti Uzman Psikolog Ramazan Şimşek, ailelere altın değerinde önerilerde bulundu.

Yeme davranışı anne karnında başlayan ve 0-6 yaş döneminde bir çocuğun en önde gelen yaşama tutunma amacıdır. Ailelerin neredeyse yarısı gelişim döneminde mutlaka yeme sorunları ile karşılaşır. En sık görülen şikayetler ise 'hiçbir şey yemek istememe' ve 'aşırı yemek seçmedir.'

Reklam
Reklam

Çocuğunuza zorla yemek yedirmeyin

Bunun bir de anne tarafından kaynaklanan boyutu vardır ki çocukların yeme davranışını oldukça etkiler. Elinde bir lokma yemek ile çocuğunun arkasından koşan bir anneye her yerde rastlayabilirsiniz. Çünkü anne çocuğunu emzirirken bağlılık hormonu da denilen oksitosin salgılanır. Oksitosin hormonu, çocuk ve annenin ilişkisini güçlendirirken bir yandan da anneye yüksek dozda mutluluk duygusu verir. Bu nedenle az ya da zor yemek yiyen çocukların anneleri çok kaygılı olur. Bu kaygısı bazen yemek yeme konusunda aşırı ısrar ve baskı olarak karşımıza çıkar. Emzirme döneminin sonrasında da çocuk yemek yediğinde annenin kaygısı gider ve rahatlar.


Yemek yiyen çocuğu ödüllendirmeyin

Fiziksel sorunların dışında kalan yeme sorunlarının neredeyse tamamı aile ve çocuğun psikolojik durumlarıyla yakından ilgilenir. Baskıcı ya da ısrarcı bir anneye yemek yemeyerek tepki veren çocuk aslında bir bağımsızlık/birey olma mücadelesine girmiştir. Her yeme davranışı ödüllendirilen ve tüm istekleri yerine getirilen bir çocuk yemek seçme eğiliminde olur. Bu arada bu çocuklar üstün zekalı çocuklarla karıştırılmamalıdır. Çünkü üstün zekalı çocukların bir özelliği de koku ve tat duyularının gelişmiş olmasıdır. Bu nedenle yemek seçen çocuklarla şımarık çocuklar karıştırılmamalıdır. Aşırı hareketli ve dürtüsel çocuklarda da her istediğini, her zaman yeme özellikle şekerlemelere karşı aşırı ilgi görülebilir.

Reklam
Reklam

Ailelere öneriler

* Yemek saatlerini düzenli ve esnek tutun. Ana yemek saatlerinden şaşmayın ama bu konuda yapılacak tartışmaları da önlemek için ara öğün saatleriniz olsun.

* Aç olmak ve doymak hislerini çocuğunun tanımasını sağlayın.

* Asla ısrar etmeyin, ters teper.

* "Doydum" diyorsa tabağı ya da yemeğini bitirmesi için baskı yapmayın.

* Her yemek yediğinde ödül vermeyin.

* Yemek saatinde televizyona bakmasına müsaade etmeyin çünkü ne kadar yediğini ve doyduğunu algılaması gecikebilir.

* Çoğu annelerin doğru zannedip uyguladıkları oyunla yemek yeme davranışı çocuğun yemek yeme düzenini bozar. Yemek olabildiğince mümkünse her zaman masada yenilmelidir. Oyun saati ile yemek saati birbirinden ayrılmalıdır.

* Kendi yemek istediğinde izin verin. Dökse de önemsemeyin ve tepki vermeyin.

* Çocuğunuzun yemek yemesi konusunda çok kaygılıysanız duygularınızı mutlaka bir uzmanla paylaşın.

[Nasıl TV - Okul öncesi dönemde çocuklara doğru beslenme alışkanlığı nasıl kazandırılır?](http://www.nasil.tv/Okul-oncesi-donemde-cocuklara-dogru-beslenme-aliskanligi-nasil-kazandirilir)