Yemek Yaparken Düşülen 12 Yaygın Hata

Ve bunları nasıl düzelteceğiniz...

Tavayı fazlaca doldurmak

Bu söylediğimiz, saç tavadan kızartma tavasına kadar tümü için geçerli. Temel kural şu ki, yiyeceklerin birbirine değmemesi için yeterince yer ayırmalısınız. Örneğin tavuk budu pişirirken tavadaki boş kalan yerler, ısının eşit miktarda dağılmasını sağlayacak ve böylece tüm tarafları kolayca ve eşit derecede pişebilecek.


Suya az tuz koymak

Tuz, makarnayı içten dışa doğru tatlandırır ve makarna suyuna tuz eklemezseniz daha sonra ne kadar muhteşem bir sos eklerseniz ekleyin, sonucunda yavan bir makarna elde edersiniz. Peki, ne kadar tuz eklemelisiniz? Bu damak tadınıza göre değişir, ama en doğru ölçü her 500 gr. makarna için 1 buçuk yemek kaşığı civarında eklemek olacaktır. Aynı ölçüyü pirinç pilavı veya kinoa gibi benzer yiyecekleri pişirirken de kullanabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Tüm yemekleri saf sızma zeytinyağı ile pişirmek.

Diğer pek çok yağa göre sızma zeytinyağının buharlaşma noktası yani yanmaya başladığı nokta oldukça düşük. Bu demek oluyor ki, bu yağı çok yüksek sıcaklıkta kullanmak kötü bir haber olabilir, örneğin bifteği kızartırken.


Kuru malzemeleri akışkan ölçme kaplarında ölçmek

Yemek pişirmek söz konusu olduğunda, malzemeleri doğru bir şekilde ölçmek en önemli nokta. Un ölçerken yapabileceğiniz en doğru şey, ölçtüğünüz kaptaki unun fazlasını bir bıçak yardımıyla atıp, doğru ölçüyü bulmak. Tabii bunun yerine mutfak tartısı da kullanabilirsiniz.


Soğuk eti sıcak tavaya koymak

İster ızgara yapın ister fırınlayın, soğuk eti oda sıcaklığına getirdikten sonra tavaya atmak, her tarafının daha eşit şekilde pişmesi demek. Böylece etin dışı fazlaca piştiğinde içinin henüz pişmemiş gibi bir problemle karşılaşmazsınız.

BONUS: NUTELLA DONDURMA


Ya da sıcak yemeği buzdolabına koymak

Biftek, çorba ya da sos olsun, buzdolabına veya dondurucuya hemen koymadan önce yiyeceğin soğuması için yeterli derecede zaman ayırdığınızdan emin olmanız gerekiyor. Bunun nedeni, böyle yapmadığınızda yiyeceğin içerisinde bakteri üremesine neden olmanız. Neyse ki bekleme sürenizi kısaltmanın bir yolu var. Yiyeceğinize buz banyosu yaptırabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Yemek yaparken işlemlerin sırasını önemsememek

Süt ürünlerini sonlara doğru eklemelisiniz, çünkü yüksek sıcaklıkta ve uzun süre pişirmek sütün veya peynirin kesilmesine sebep olabilir. Aynı şey hazır makarna, pişmiş bezelye ve küçük sebzeler gibi sadece ısıtılması gereken şeyler için de geçerli.


Her zaman yapışmaz tava kullanmak

Yapışmaz tavalar, yumurta veya krep yapmak için ideal, fakat diğer yemekler için aynı şey geçerli değil. Bunun nedeni; yapışmaz tavaların sıradan tavalar kadar yiyeceklerin çıtır çıtır olmasına yetecek ısıyı verememeleri.


Sarımsağı çok erken eklemek

Sarımsak kolayca yandığından, pek çok tarifte sarımsağı en son eklemeniz söylenir. Özellikle doğranmış sarımsağı yüksek ısıda pişiriyorsanız, bu ipucunu göz önünde bulundurmalısınız.


Yeşillikleri ve mantarları ıslakken sotelemek

Eğer yeşillikleri ve mantarları pişirmeden hemen önce yıkıyorsanız, tavaya koymadan önce tamamen kuruduklarından emin olun. Aksi halde, yağla temas ettiği anda su buharlaşıp sıçrayacak ve sebzeler hamur gibi olacak.

Reklam
Reklam

Piştikten sonra eti dinlendirmemek

Eti doğramaya başlamadan önce, birkaç dakika beklemelisiniz. Böylece et suyu eşit bir şekilde dağılacak ve etin lezzetini daha iyi tadacaksınız. Aynı zamanda kendinize bir içki açmaya vakit ayırmış oluyorsunuz.


Uzun süre dayanması için her şeyi buzdolabında saklamak

Domatesleri buzdolabında saklamamalısınız, çünkü domatesler 10 santigrat derecenin altına düştüğünde kimyasal olarak değişime uğruyorlar.