Yemeklerde az yağ kullanmanın ipuçları

Besinlerde günlük aldığımız enerjiyi azaltmak ama lezzetli yemekler yemek istiyorsanız yapacağınız küçük değişiklikler bile damak tadınıza hitap edecektir.

Diyet yapmak demek çoğu kişi için lezzetsiz, yağsız, tuzsuz yemekler demektir. Maalesef lezzetli olan çoğu yiyeceğin kalorisi yüksektir, çünkü yağ lezzeti arttıran bir besindir ve yemeklerde, pasta,kurabiye gibi hamurlu yiyeceklerde bu nedenle kullanılır. Yağ gibi fındık, fıstık veya ceviz gibi yağlı tohumlarda lezzetli besinlerdir ve dolayısıyla kalorileri yüksektir. 1 kase antep fıstığı yerine 1 demet maydanoz yemeği kimse tercih etmez ! Bu yağlı tohumları daha az yemeli ve yeşil sebzeleri de en azından salatalarda veya sebze yemeklerinde bolca kullanmalıyız.

Reklam
Reklam

Besinlerde günlük aldığımız enerjiyi azaltmak ama lezzetli yemekler yemek istiyorsanız yapacağınız küçük değişiklikler bile damak tadınıza hitap edecektir. Her zaman söylediğimiz gibi obezite oranı ve dengesiz beslenme gittikçe artmaktadır. Bu nedenle sorunların kaynağına inip mutfak alışkanlıklarımızı da değiştirmeliyiz.

Daha az kalori almak için yapacağınız değişiklikler şu şekilde olabilir;

* Besinleri kızartmak yerine, suda, ızgarada veya buharda pişirme yöntemleri kullanın veya mikrodalgada pişirin. Bu şekilde yemeğe yağ koymamış olursunuz.

* Yüksek yağlı malzemeleri azaltın, tostun üzerine yağ sürmeyin, salata için isteyeceğiniz extra peyniri veya sosu istemeyin.

* Tüm yemek tariflerindeki malzemeleri yağı azaltılmış veya yağsız olanlarını kullanın, sütün, yoğurdun, peynirin, etin az yağlı olanlarını tercih edin.

* Tavaya kaşıkla yağ koymak yerine hafifçe yağlayın, daha sonra kağıt havluyla silin veya yağ spreylerinden kullanın. Böylece 30 g yağ ( 3 yemek kaşığı, 270 kalori) yerine 1 g yağ (10 kalori) konmasını sağlayabilirsiniz.

Reklam
Reklam

* Bazı yemeklerde ya da soslarda yağ yerine süzme yoğurt kullanın.
* Kızartılmış besinlerin üzerine kağıt havlu koyarak fazla yağını alın.

? Restoranda yemek veya salata için sosları ya da zeytinyağı ayrı isteyin, böylece az miktarda kullanabilirsiniz.

* Kümes hayvanlarının derisini piştikten sonra ya da öncesinde ayırın, unutmayın deriyi alarak yağın sadece yarısını ayırabiliriz.

* Eti pişirdikten sonra yağını alın, fırında eti süzgeçte bırakırsanız pişerken yağı süzülür ya da piştikten sonra üzerine sıcak su dökün 2-5 g yağı azalır.

* Et ve kümes hayvanları için az yağlı soslar hazırlayın, limon ya da portakal suyu, yağı ayrılmış et suyu, domates suyu, az yağlı yoğurt veya süt kullanın, taze bitkilerle aroma verebilirsiniz.

* Et ve kümes hayvanlarını daha nemli ve yumuşak tutmak için, alüminyum folyo içinde meyve, sebze, soğan, sarımsak, otlar ve baharatlar ile birlikte sararak pişirin.

* Et, tavuk ve balığı fırında kızartın, önce eti yumurtanın beyazına batırın sonra baharatlı galeta ununa batırın. Sıvı yağ püskürtülmüş ve yapışmayan tavada pişirin.

Reklam
Reklam

* Zeytinyağlı sebze yemeklerine zeytinyağı azaltın, etli sebzelere yağ koymayın.

* Sebzeleri fırında kızartın, patates ya da soğanı yağda kızartma yerine fırında kızartın, sebzelere yağ püskürtün (yağ miktarını azaltır) ve 200 C fırında ya da ızgara da 15 dakika gevrekleşinceye kadar kızartın.

* Mayonez yerine baharatla karıştırılmış yağsız ya da az yağlı yoğurt kullanın.

* Yağ oranı düşük soslar tercih edin, daha az yağ ve bol sirkeli, limonlu, yoğurtlu soslar kullanın.

* Makarnayı yağlamayın, suyuna lezzet için taze bitki koyun, hemen ardından yağ oranı düşük domates ya da diğer sebze soslarını kullanırsanız makarna yapışmayacaktır. Bunun dışında yoğurtla karıştırıp, çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz.

* Pirinç, bulgur ve diğer tahılları, yağ yerine sebze suyu, yağsız et ya da tavuk suyu ile pişirin

* Kremalı soslar yerine, sebze pürelerini blender edip yağsız süt, yoğurt ya da çökelekle karıştırabilirsiniz

* Çorbalarınızı, vitaminden zenginleştirmek için sebze püresi, kıvamını arttırmak için süt ekleyebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Radikal