Yemenli anne, engelli çocuklarıyla yaşam mücadelesi veriyor

Yemenli anne: "Eşi benzeri olmayan trajik bir durumun içindeyim. Eşimi kaybettim. Engelli olmayan tek çocuğum 3 yıl önce öldü. Savaş nedeniyle evimi terk etmek zorunda kaldım. Engelli 4 çocuğumla bu tek göz odada kalıyorum. Tedavilerini yaptıramıyorum" "Ağlamaktan başka onlara sunduğum hiçbir şey yok. Hareket edemiyorlar, konuşamıyorlar. Ne bezlerini, ne de yiyeceklerini almaya gücüm var"

ADEN (AA) - ŞUKRİ HÜSEYİN - Savaşın büyük bir insani krize mahkum ettiği Yemen'in El-Beyda ilindeki çatışmalar nedeniyle ülkesinde sığınmacı durumuna düşen Huriye Ali Ahmed el-Cuneydi (55), engelli çocuklarıyla bir göz odada yaşam mücadelesi veriyor.

Beş yıl önce bir trafik kazasında eşini kaybeden ve çatışmalar nedeniyle bir süre önce Beyda ilinden Ebyen'in Hanfer ilçesine göç etmek zorunda kalan Cuneydi, 32, 20, 18 ve 13 yaşlarındaki 2'si kız 2'si erkek, engelli 4 çocuğuyla hayırseverlerin bağışladığı bir odalı evde hayata yeniden tutunmaya çalışıyor.

Reklam
Reklam

Hüzünlü hikayesini AA muhabiriyle paylaşan Cuneydi, "Eşi benzeri olmayan trajik bir durumun içindeyim. Eşimi kaybettim. Engelli olmayan tek çocuğum 3 yıl önce öldü. Savaş nedeniyle evimi terk etmek zorunda kaldım. Engelli 4 çocuğumla bu tek göz odada kalıyorum. Tedavilerini yaptıramıyorum." dedi.

Çocuklarının bakıma muhtaç ve yatağa bağlı olduğunu, onlara ilaç, yiyecek, içecek, kıyafet alamadığını ifade eden Cuneydi, şöyle devam etti:

"Ağlamaktan başka onlara sunduğum hiçbir şey yok. Hareket edemiyorlar, konuşamıyorlar. Ne bezlerini, ne de yiyeceklerini almaya gücüm var. Yatağımız, başımızı koyacağımız bir yastığımız, bundan da acısı yiyecek bir lokma ekmeğimiz bile yok."

Ebyen iline bağlı Hanfer ilçesindeki Sığınmacıları Kabul Komitesi Başkanı Ahmed Seyud da Hanfer'de 2 bin 300'den fazla sığınmacı aile bulunduğunu belirtti.

Cuneydi ailesinin çok acı bir hikayesinin olduğuna dikkati çeken Seyud, "Bunun gibi birçok sığınmacı ailenin hüzünlü hikayesini dinledim. Sığınmacılar, en temel ihtiyaçlarından yoksun. Salgın hastalıklara, gıda güvensizliğine ve yetersiz beslenmeye karşı savunmasızlar." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Komite Başkanı Seyud sözlerini şöyle tamamladı:

Maddi durumları yetersiz olduğu için çocuklar, eğitim ve sağlık hizmeti alamıyor. Bu dram karşısında uluslararası insan hakları örgütlerinin fonksiyonu ise yok derecek kadar az."

Anahtar Kelimeler: