Yeni Alışkanlıkları Yarıda Bırakmamak İçin 6 Basit Yöntem

Kötü alışkanlıklara kıyasla daha fazla efor gerektirdiği için daha zor sadık kalınan iyi alışkanlıkları hayatınıza sokmaya çalıştığınızda sürekli yarıda bırakıyorsanız bu yöntemler size yardımcı olabilir. 

1.‘Neden’ Bilin
Eğer bu alışkanlığı neden edinmek istediğinizi kesin bir şekilde belirleyemiyorsanız hedefinize ulaşmanız zor olacaktır. Neden bu alışkanlığı edinmek istediğinizi keskin bir şekilde belirleyin, hatta bir yere yazın, neden belirlemek sizi her bırakmak istediğinizde motive edecektir.

2.Hedefiniz 21 Gün Olsun
Hayatınızın geri kalanı boyunca bir şeyi sürekli yapmaya çalışmak imkansız ve korkutucu gelebilir. Bu yüzden kendinizi bu yeni alışkanlığı sadece 21 gün boyunca yapmaya şartlandırın. 21 gün ‘hayatımın sonuna kadar’dan daha belirgin bir hedef olduğu için başarılması size daha muhtemel gelecektir. Aynı zamanda 21 günü tamamladıktan sonra bu alışkanlık hayatınızda artık bir yer edindiği için devam ettirmesi de daha kolay olacaktır.

Reklam
Reklam

3.Ajandanıza Girin
Eğer günlük programınıza dahil etmediyseniz büyük ihtimalle yapmanız gereken şeyi akşama kadar ertelemiş olacaksınızdır. Bu yüzden ajandanızda yeni alışkanlığınız için belli bir saat dilimi ayırın ve mutlaka notunu alın. Bu şekilde hem kendiniz için bir hatırlatma yaratmış olursunuz hem de aynı saat dilimine yanlışlıkla başka bir aktivite organize etmezsiniz.

4.Yardımcı Alışkanlıkları Belirleyin
Mesela erken yatmakla erken kalkmak birbiriyle bağlantılı alışkanlıklardır. Eğer geç kalkarsınız erken uyumanız zorlaşacaktır. O yüzden bu yeni alışkanlığınızla alakalı olan ya da onu etkileyebilecek diğer alışkanlıkları da göz önünde bulundurup adapte edin.

5.Olası Problemleri Öngörün
Yeni bir alışkanlığa başlarken önüne mutlaka bir sürü engel çıkacaktır. Mesela diyete başladıktan bir hafta sonra bir aile yemeğiniz olabilir ya da koşuya başladığınız hafta yağmurlu gözükebilir. Bu tür engelleri, özellikle ilk 21 gün boyunca çıkabilecek olanları, önceden belirleyip olası çözümler üretin. Bu şekilde karşınıza bir engel çıktığında hemen çözüm üretebilirsiniz.

Reklam
Reklam

6.Takip Edin
Özellikle ilk 21 gün boyunca alışkanlığınızı her gün takip edebileceğiniz bir çizelge yaratın. Yapmanız gereken şeyi tamamladığınızda o günü işaretleyin ve eğer yapmadıysanız da ö gün için bir çarpı atın. Her gün takibini yaparak ve hatırlayarak alışkanlığınızı günlük hayatınıza dahil etmiş olacaksınızdır.