Yeni Anayasa Çalışmalarında Sürenin Uzatılması Kararı

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Kamuoyu başkanlık veya yarı başkanlık sistemini benimsediği takdirde herhalde...

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Kamuoyu başkanlık veya yarı başkanlık sistemini benimsediği takdirde herhalde hiç kimse masadan kaçamaz” dedi.

Elitaş, Meclis’te gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün kurmayları ile yaptığı toplantıda, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının devam etmesi kararı alınması ve AK Parti’nin başkanlık sistemi ile ilgili kararlılığını sürdürmesi konusunu değerlendiren Elitaş, “Muhalefet kendine kaçacak yer arıyorsa, ‘AK Parti başkanlık sistemini dayatıyor’ diye herhalde bahane bulmaya çalışıyor. Biz Türkiye’de başkanlık sisteminin tartışılmasını arzu ediyoruz. Çünkü bize göre Türkiye’nin idare yapısına en uygun sistem başkanlık sistemi veya yarı başkanlık sistemidir. Hem Uzlaşma Komisyonunda hem de kamuoyunda tartışılsın diyoruz. Demokrasi, düşünenlerin düşündüklerini ifade ettiği bir rejimdir. Bundan da kimsenin gocunmaması, alınmaması gerekir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Muhalefetin, başkanlık sisteminin tartışılamayacağı yönündeki görüşünün hatırlatılması üzerine Elitaş, “Muhalefet tartışmayabilir ama kamuoyu tartışsın. Yani muhalefet oradan korkuyor, kaçıyor olabilir, tartışmak istemeyebilir. Ama kamuoyu tartışıyor bu işi” dedi.

Bir gazetecinin ‘Siz geri adım atmayacaksınız değil mi? şeklindeki sorusuna ise Elitaş, “Biz Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda eğer bütün şartlar kabul edilirse, sadece başkanlık sistemi kalırsa, onda ısrarcı olmayız. Ama halkımız istediği takdirde zaten kamuoyunun baskısına diğer siyesi partiler katılamazlar. Bundan3-4 sene önce TBMM’nin kurucu iktidar olmadığı zaman anayasa yapamayacağını iddia edenler bugün halkın baskısıyla Haziran 2011 seçimlerinde Anayasa yapmak için, hatta ‘masadan kaçıyor’ dedirtmemek için, büyük gayretler içinde olduğunu görüyoruz. Bu büyük bir gelişme. Eğer biz bunu halkımıza anlatırsak, kamuoyu başkanlık veya yarı başkanlık sistemini benimsediği takdirde herhalde hiç kimse masadan kaçamaz” karşılığını verdi.

Reklam
Reklam

Muhalefetin, ‘Yasama, yürütme, yargı maddelerini başkanlık sistemine mi, yoksa parlamenter sisteme göre mi müzakere edeceğiz?’ şeklindeki çekincesinin hatırlatılması üzerine de Elitaş, “Muhalefette de büyük bir gelişme var. Demek ki muhalefetin zihninin bir köşesinde de başkanlık veya yarı başkanlık sistemi var ki, ‘neye göre tartışacağız?’ diye soruyorlar. Otururlar, masada bunları tartışırlar, görüşürler, sonucunda hangi noktada uzlaşırlarsa veya hangi kanaat belli olursa ona katılırlar” dedi.

“BİR PARTİ KABUL ETMEZSE SİSTEM TIKANMIŞ OLUR

Uzlaşma komisyonunda, dört siyesi partinin ittifakıyla maddelerin geçtiğini hatırlatan Elitaş, “Üç siyasi parti kabul edip de bir siyasi parti kabul etmediği takdirde sistem tıkanmış olur” dedi.

Komisyonun çalışması ne kadar bir süre öngördüklerinin sorulması üzerine Elitaş, “Prensip olarak aldıkları karar iki gün sonra bitiyor. 31 Aralık 2012 tarihinde yazım sürecini bitirmiş olmaları gerekiyordu. Ama uzlaşma Komisyonunda Meclis Başkanımız devreye girer, bir ay mı uzar, iki ay mı uzar onu bilmiyorum. O, siyasi partilerin yetkili organlarının karar vereceği bir konu” dedi.

Reklam
Reklam

Elitaş, ‘Dokunulmazlık konusu rafa mı kalktı?’ sorusuna da, “Sırası geldiğinde Anayasa ve Adalet Karma Komisyonunda değerlendirilecek. Ona göre kanaat oluşur, TBMM’ye gelmesi gerekirse gelecek” cevabını verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz