Yeni anayasa sürecine vatandaşın katılım biçimi tartışıldı

İZFAŞ, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilişim Derneği işbirliğiyle düzenlenen 2. İzmir Uluslararası Bilişim Hukuku...

İZFAŞ, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilişim Derneği işbirliğiyle düzenlenen 2. İzmir Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı, bilişim hukukuyla ilgili sorulara cevap arandığı ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı bir platforma dönüştü. Türkiye Bilişim Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Turhan Menteş'in oturum başkanlığını yaptığı “Yeni Anayasanın Hazırlanmasında Demokrasinin ve Şeffaflaşmanın Aracı Olarak Bilişim” konulu panelde konuşan uzmanlar, yeni anayasa hazırlanırken bilişimden yararlanma konusunda görüşlerini aktardı.
Panelistlerden Avusturya Cumhuriyeti Bilişim Teknolojileri Federal Başkanı Peter Reichstadter, “Elektronik kimlik, bugün Avusturya’da çok pratik kullanım sağlıyor. Vatandaşlık kartı sadece iş dünyası değil, hükümet için de çok önemli. Bu sistem sadece sağlık, üniversite ve benzeri kurumlarda kullanılmasının çok büyük kolaylık sağlamasının yanısıra oy kullanma imkanı sunmasıyla da büyük önem taşıyor. Elektronik kimlik kullanımının kolay ama güvensiz olması ise risk taşıyor. Elektronik kimlik sayesinde yakın zamanda doğru olmayan kimliklerle sosyal internet sitelerine bağlananların kim olduğunu bulabileceğiz. Bu konuda farklı yasal düzenlemeler var.” dedi.
Gazikent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Emrah Kırıt ise bilişimin, yeni anayasanın hazırlanmasında halkın fikir ve önerilerini sunması için iyi bir imkan olduğunu söyledi. Kırıt, "Halk, yeni bir anayasa istiyor mu ya da mevcut Anayasa'daki düzenlemeler neden halka sorulmuyor? Bu konuda neden bir referandum yapılmıyor? Yurttaşlar, dijital imza yoluyla veya noter aracılığıyla anayasa maddelerinin değişmesi hakkında önerilerini ortaya koyabilmeli." şeklinde konuştu. Av. Gökhan Ahi de İzlanda, Finlandiya, Estonya ve Yunanistan anayasalarında, internet erişiminin bir hak olarak yer aldığının altını çizdi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ise yeni anayasa sürecinde Anayasa Komisyonu'nda yer aldığını belirterek, birçok ülkede internete ve bilgiye erişimin insanlık hakkı olarak kabul edildiğini söyledi. Özgündüz, “Anayasa, bilgiye erişim olarak bilişime katkı koyabilir. Çağımızın en önemli insan hakkı, doğru bilgiye erişmektir. Eğer bilgi yanlışsa ortaya çıkan sonuçta yanlış olacaktır.” dedi. MHP Grup BaşkanVekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural da, ''Anayasanın hazırlanması sürecine vatandaşın katılması çok önemli. Sosyal medya aracılığıyla vatandaşların bu sürece daha fazla katılmasını temin etmek, bence Parlamento'nun asıl görevlerinden biri olmalıdır.'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz