"Yeni bir dönem başladı"

İSTANBUL (İHA) - Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, bugün ilk defa Gümrük Birliği Teşkilatı ve Dış Ticaret Teşkilatı aynı çatı altında birleşerek tek bir bakanlık haline geldiğini belirterek, "Artık yeni bir dönem başlamıştır" dedi.

Tüzmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) heyetini ziyaret etti. Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen toplantıda konuşan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, kendilerinin de arzu ettikleri gümrükler ve dış ticaret in bir çatı altında toplamış güçlü bir bakanlık koltuğunda bu işin içinden çıkmış, kendileri ile yürümüş bir kişinin oturuyor olmasının onları daha da güçlü kılacağını söyledi.

Reklam
Reklam

"KARARLARI BERABER VERECEĞİZ" Daha sonra söz alan Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, "Gümrük Birliği Teşkilatı ve Dış Ticaret Teşkilatı aynı çatı altında birleşmesiyle artık şikayetlerinizi daha çabuk çözüme kavuşturabileceğimiz bir ortama kavuştuk. Sorunların hepsini bir anda çözemeyeceğiz. Ama sorunları sizlerle beraber irdeleyip kararları sizlerle beraber vereceğiz. Kararları verdikten sonra sonucuna beraber katlanacağız.İyi ya da kötü sonucu beraberce göğüsleyeceğiz. Bu gün burada Türkiye'nin ihracatı konusunda sorunları bütün detayları ile ortaya koyacağız" şeklinde konuştu.

Diğer kuruluşların kendi sorunlarından önce ihracatçıların sorunlarını çözme yoluna giderlerse kısa zaman içinde sorunların aşılacağını bildiren Tüzmen, "Bize verilen önemli bir avans var. Güven duyulan bir ortamda birlikte işe başlıyoruz. Zorlukları beraber aşarken bir şey öğrendik. Türkiye'de enflasyon istemiyoruz. Enflasyonun aşağı çekilmesi lazım. Esas politika aracımızın bu olması lazım" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"50 MİLYON DOLAR BARAJI" Türkiye'de yaşanan tüm sıkıntılara rağmen ihracatçıların dünya pazarında kalıcı olma yolunda hareket ettiğini kaydeden Tüzmen, 30 milyon dolar barajını aşan kalıcı ekibin hep beraber 50 milyon dolar barajını da aşacağını söyledi.

Tüzmen , 2003'te dünya pazarında bir büyüme yaşayacağımızı belirterek şöyle devam etti:

"Dünya ticaretinde yüzde 3.3'ten yüzde 6'lara çıkacak bir büyüme yaşanacağını hesaplıyoruz. Bu hesaplar bize önümüzdeki dönemde pozitif bir gelişme yaşanacağı sinyallerini veriyor. Bu bizim için çok önemli. Dün değer kaybeden Türk lirasına göre neler yapacağımızı tartışırken bugün değer kazanan Türk lirası karşısında neler yapacağımızı tartışıyoruz. Enflasyonun aşağı çekileceği ortamda faiz oranları, iç piyasa dengeleri, kurun ön plana çıkarıldığı bir noktaya gelmiştir. Uygun bir kur ihracatçının önünü görebilmesini sağlar. Kur kendi kendini dengeleyecektir. Türkiye ihracatının yüzde 60'ı ithalat yoluyla yapılan bir ihracat. Bu da birinci kademede ithalat ikinci kademede ihracatı doğuruyor. Sorun ihracatçıya zarar vermeyecek bir şekilde kendini dengelemesi gerekir."

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'NİN AB'YE ÜYELİĞİ" Güven duyulan bir ortamın Türkiye'ye yurtdışında da güven sağladığını ifade eden Tüzmen, herkesin Kopenhag'la ilgili konuştuğunu belirtti. Tüzmen, "Ancak hala karar açıklanamadı. Çünkü pazarlıklar devam ediyor. Türkiye artık 80 milyon doları aşan ticaret hacmiyle 68 milyon nüfusu ile çok önemli bir güç. Bu gücü karşısına almakta kötü içinde barındırmakta zor. Bu ikilemi dünya yaşıyor. Biz kendimizi bu günden 2015 yılında dünya devletleri arasında yer alacak konumda olmak için çalışıyoruz. Hepimiz burada hedeflerimizi çok güzel koyup Türkiye'yi halk ettiği noktaya getirecek bir aile yapısı görüyoruz" ifadelerini kullandı.