Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Çin seyahatine ilişkin, ''Ben açıkçası Türkiye-Çin arasında yeni bir dönem başladığını söyleyebilirim. Bunun etkilerini hemen göreceksiniz'' dedi.
Tüzmen, Turkiye'nin partner ülke olarak katıldığı ve Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından yapılan 62. Plovdiv Uluslararası Teknik Fuarının açılışının ardında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Tüzmen, Çin temaslarına ilişkin soru üzerine, Çin'in bu yıl 700 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşması beklendiğini hatırlatarak, Çin'in rekabet avantajlarını anlattı. Çin'in kendi para birimin değerini düşük tutmak için 900 milyar dolarlık rezerv tuttuğunu dile getiren Tüzmen, Çin para birimin değerinin düşük olması nedeniyle ithalatının az olduğunu, yabancı sermaye girişine de imkan sağlandığını söyledi.
Türkiye'ye ise yabancı sermayenin daha çok portföy yatırımları olarak girdiğini belirten Tüzmen, ''Yeni dönemde üretime dönük, istihdam yaratacak sektörlere sermaye gelmesini istiyoruz. Çin tarafına teklifimiz de bu oldu'' dedi.
Çin ile çok yönlü birçok çalışma yaptıklarını anlatan Tüzmen, şunları söyledi:
'Türkiye'nin Çin'e olan ihracatını artıracak bir mekanizmayı ortaya koyduk. Aynı zamanda Çin 15 milyon turist gönderen bir ülke. Bunun en az 500 bininin Türkiye'ye gelmesini istedik. Kargo seferlerini de konuştuk. Çin'e giden numune sayısında artış var. Bu da ihracatımızı artıracaktır. Yapılan toplantılar ve eleştiriler çok samimi idi. Ben açıkçası Türkiye Çin arasında yeni bir dönem başladığını söyleyebilirim. Bunun etkilerini hemen göreceksiniz. İhracatımızda hızlı bir artış olacaktır.''
ÇİN'İ FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEK-
Kürşad Tüzmen, görüşmeler sırasında yapılan ana değişiklileri ise şöyle anlattı:
''Çin'den şikayet etmek yerine, tehdit unsuru olarak görmek yerine, onu nasıl fırsat unsuru haline çevirebiliriz, bunun çalışmasını yaptık. İlk defa 150 kişilik heyet, 400 firma ilegörüştü. Bu yapılan görüşmelerdeki iş bağlantılarının yekünü yakında ortaya çıkacaktır. Bu yıl 1 milyar dolar ihracatı zorlayacağız. Bunu aştıktan sonra da gerisi gelecektir.''
Çin'de 3 Türk firmasının somut anlaşmalar yaptığını kaydeden Tüzmen, ülkenin alım gücüne işaret ederek, bu pazarın makine imalat sanayi için de önemli olduğunu vurguladı. ''Görüşmelerde tavuk ayağını bile gündeme getirdik'' diyen
Tüzmen, kuş gribinin artık Türkiye'de görülmediğini, tavuk ayağını çok seven Çinlilerle bunu bile görüştüklerini anlattı. YTL'nin değeri konusuna da değinen Tüzmen, değerli YTL'nin ithalat baskısı yarattığını, 10 puan aşırı değerin, 5 milyar dolar ekstra fatura yarattığını, Çin'in de bundan yararlanan ülkeler arasında bulunduğunu söyledi.